Nyheter

Kommunen slår ett hårt slag för en sundare livsstil

Nyheter Värnamo kommun är ibland en förutseende kommun. Exempelvis när det gäller friskvård.

Johanna Junell och Emma Rasmussen säljer bara nyttigt fika på badhusets fik. Helt i linje med kommunens kampanj HUV, Hälsosam uppväxt i Värnamo.

Härom dagen kom et den larmrapport om svenskarnas dåliga kondition.
Det var Universitetskanslerämbetet (tidigare Högskoleverket)som i en rapport visade på att svenskarna kondition har minskat med över tio procent mellan åren 19905 och 2017.

Det var en stor studie, som omfattade 350 000 män och kvinnor män och kvinnor i den arbetsföra befolkningen visar en kraftig nedgång av maximal syreupptagningsförmåga, det vill säga kondition.
Passande nog så har Värnamo kommun nu på allvar kommit i gång med ett projekt kallat för HUV, som är en förkortning av ”Hälsosam uppväxt i Värnamo.

Projektet syftar framförallt till att främjar en hälsosam och hållbar livsstil hela dygnet, alla dagar i veckan för barn och ungdomar.
Ett praktiskt exempel på detta är det nya fiket som öppnats i badhuset. Där serveras bara fika som kan betraktas som nyttig. Inte ens socker till kaffet serveras, allt för att minska folks sockerkonsumtion.
Kommunen involverar nu alla som på något sätt finns i barn och ungdomars miljö. Detta gäller både offentliga aktörer, privat näringsliv, föräldrar och föreningsliv.

– Det ska vara lätt att göra rätt, är en slogans som nu kommunen nu sprider.
Rapporten från Universitetskanslerämbetet var ingen munter läsning för de som förespråkar en sund livsstil.
Förutom att konditionen minskat hos många så har andelen människor med hälsofarligt dålig kondition ökat markant. Från 27 procent när mätningarna startade 1995, till att i dag omfatta 46 procent av befolkningen.

Taggar

Dela


1 reaktion på Kommunen slår ett hårt slag för en sundare livsstil

Kommentarsfunktionen är stängd