Nyheter

Kommunen höjer VA-avgiften

Nyheter Värnamo kommun kommer att införa en ny, dyrare taxa för vatten och avlopp. I alla fall om Tekniska utskottet får igenom sin vilja.

Gottlieb Granberg, ordförande i Tekniska utskottet vill höja VA-avgiften från nyår.

–  Vi har sett att det finns en obalans i fördelningen av kostnaderna. Vi vill ha en ny taxa som är mer rättvis för konsumenterna. De nya avgifterna innebär att en del konsumenter får betala något lägre avgifter medan andra kan få betala mer än tidigare, säger Gottlieb Granberg, ordförande i Tekniska utskottet. Enligt förslaget kommer både förbrukningsavgiften och avgiften för den som bygger nytt att ändras.

– Vi vill ändra förhållandet mellan fasta och rörliga avgifter så att den fasta delen blir större jämfört med tidigare. Det speglar kommunens kostnader på ett bättre sätt, då va-verksamheten har en hög andel fasta kostnader, säger Antti Vähäkari, va-chef i Värnamo kommun till Värnamo.se.

Förslaget ska om det godkännas att gälla från första januari nästa år.
De som bygger nytt kommer då att få vara med och finansiera en större del av utbyggnad av vatten och avlopp än tidigare. Den nuvarande taxan täcker 60 procent av ut byggnaden, den föreslagna nya taxan täcker 80 procent av kostnaden.

För en normalvilla innebär den nya förbrukningsavgiften en ökning med drygt 150 kronor om året. För ett flerfamiljshus med 15 lägenheter sänks kostnaden med drygt 10 000 kronor per år.
Anläggningsavgiften höjs med 23 766 kronor till 185 700 kronor för en normalvilla och med 77 309 kronor till 563 700 kronor för ett flerfamiljshus med cirka 15 lägenheter.
Tekniska utskottet föreslår också en generell höjning av taxan med tre procent jämfört med 2019 års taxa.
Kommunfullmäktige kommer att ställning till förslaget om nya avgifter senast i november i år.

Taggar

3 reaktioner på Kommunen höjer VA-avgiften

Menar ni, på fullt allvar, att ni skinnar nybyggare av en kåk på hela 185 tusen kronor?
Är ni alldeles från vettet?
Kommunen ska väl i stället vara glada att någon vill bygga och bo är, subventionera i stället!
Är det gummihålet som pengarna ska ner i?

Helt galet. Det är väl bättre att man betalar för det man förbrukar. Ska t ex en sparsam ensam pensionär med låg inkomst få högre kostnader genom höjd fast avgift som man inte kan göra något åt, samtidigt som andra som är mindre priskänsliga fyller på i stora pooler för att kubikpriset är så lågt. Taktiken uppmanar ju inte till medveten vattenanvändning, den bara klämmer åt medborgarna som inte kan påverka sin situation. Vi har redan fått dyrare sopsystem och nu vattnet. Vill man inte ha villaägare alls?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *