Nyheter

Kommunen höjer tomtpriserna

Nyheter Tomtpriserna i kommunen varierar kraftig, beroende på var i kommunen du ska köpa din tomt. Nu vill kommunen dessutom justera priserna.

Kommunen vill justera tomtpriserna. En justering som resulterar i dyrare tomter.

Nu vill kommunen justera priserna på sina tomter. En justering som innebär dyrare tomter. Kommunfullmäktige kommer på torsdag att ta beslut om de nya priserna.

Om kommunstyrelsen får igenom sin vilja även i kommunfullmäktige innebär detta att en tomt på Häggegårdsområdet i Bredaryd kommer att kosta 200 000 kronor. Tomterna i Bredaryd är på mellan 1 200 och 1 400 kvadratmeter. Där finns en begränsning när det gäller hur stort hus man kommer att få bygga. Gränsen ligger på 200 kvadratmeter stort hus. En begränsning som gör att tomtpriserna hålls nere en del. I Bredaryd handlar det om 13 tomter.

På Majvivevägen i Bor kommer kommunen att kräva 225 000 kronor för en tomt. Där har kommunen sedan tidigare sålt fyra tomter som då kostade 100 000 kronor styck. Sex tomter återstår att sälja där. Det högre priset som föreslås nu motiveras med att området borde likställas med området i Bredaryd. Dessutom tillåts betydligt större bostäder. Upp till 25 procent av tomten ska kunna bebyggas enligt det förslag som kommunfullmäktige ska ta ställning till.

Billigast är det att köpa en kommunal tomt i Tånnö. Där kommer de billigaste tomterna att kosta 100 000 kronor. Det handlar om fyra tomter i Tånnö. Största tomten där planeras att kunna bli 1 500 kvadratmeter stor. Då blir det också därefter.  Prislappen beräknas för den tomten landa på 250 000 kronor. Resterande tre tomter kommer att kosta 100 000 kronor styck.

Betydligt dyrare blir de sex nya tomterna som ska släppas på Fräkenvägen i Värnamo. Där beräknas tomtpriserna landa på 550 000 kronor stycket. Dessa tomter är på 1 050 kvadratmeter.

Senast kommunen tog beslut om tomtpriser var 2014. Då beslutades det att större marknadsperspektiv skulle gälla när tomterna skulle prissättas. Det vill säga att marknadsvärdet avgör priset. Eftertraktade tomter skulle kosta mer än tomter på mindre attraktiva platser.

Taggar

Dela