Nyheter

Kommunchefer besökte Bryssel

Kommunchefer besökte Bryssel

Nyheter Under tre dagar har tolv av kommunens ledande tjänstemän besökt Bryssel och kommunchefen Ulf Svensson var mycket nöjd med resan.

EU och Bryssel låter långt bort för den vanlige medborgaren men faktum är att en stor del av en kommuns frågor på ett eller annat sätt har ett samröre med EU.
– Exempelvis vid kommunfullmäktige är ungefär varannan frågan knuten till EU, säger Ulf Svensson.

– Vardagen för de som bor i Värnamo kommun påverkas i hög grad av det svenska medlemskapet i EU. Det finns stora möjligheter att dra nytta av medlemskapet. För att lyckas krävs ökad kunskap om EU:s arbetssätt och ett internationellt nätverk, noterar Ulf.

I Bryssel besökte man parlamentet, träffade EU-kommissionärer, EU-parlamentariker och Sveriges kommuners och landstings representanter i Bryssel. Dessutom talade man med nätverket Småland Blekinge South Sweden för att få tips om hur vi kan arbeta vidare. Tisdagen ägnades nästan helt åt att samtala med Sveriges ständiga representation vid EU om de två fokusområdena för resan, arbetskraftsförsörjning och cirkulär ekonomi.

Ulf Svensson tror att kommunerna i bygden tillsammans mer och mer kommer att samarbeta kring EU-frågor. Det finns redan samarbete inom GGVV – Gislaved, Gnosjö, Värnamo, Vaggeryd – och detta förväntas öka.

Före resan berättade Ulf Svensson lite om syftet med resan:
– EU har avsatt medel och resurser för att EU, Sverige och Värnamo kommun ska kunna nå EU:s mål. Dessa medel och resurser hjälper till att utveckla Värnamo kommuns tillväxt och utvecklingsarbete. Två exempel är att unga kan söka medel för att starta företag och kommunen kan söka medel för att hitta lösningar för att få de som står långt ifrån arbetsmarknaden in i jobb. Medlen skapar också möjligheter för unga att söka utbildning och praktik utomlands.

Totalt kostade resan kring 12 000 kronor per person.

Taggar

Dela