Nyheter

Kommun och universitet i samarbete om samhällsutveckling

Nyheter Vad tycker du är viktigt när du väljer hur du bor? Är det bra med parkeringsavgifter? När väljer du bilen och när tar du hellre cykeln? Det är frågor som Värnamo kommun och Lunds universitet hoppas få svar på när de nu bjuder in Värnamoborna – och de som ofta besöker kommunen - att svara på en enkät om hållbar samhällsutveckling.

Värnamo kommun och Lunds universitet bjuder in Värnamoborna till att svara på en enkät om hållbar samhällsutveckling. Foto: Pixabay

Resultatet av enkäten kommer att användas både i den långsiktiga och övergripande samhällsplaneringen i kommunen och när kommunen planerar det högaktuella nya bostadsområdet vid Prostsjövägen.

Vi vill helt enkelt veta hur vi kan göra Värnamo till en mer hållbar och välmående kommun för framtiden. Vi genomför enkäten om attityder kopplade till boende och transporter, för att skapa kunskap om hur Värnamobor och andra väljer att transportera sig mellan och inom kommunen. Vi vill också veta om boendet påverkar möjligheten till ett eventuellt förändrat beteende kring resor, säger, Frida Fält, planeringsarkitekt i Värnamo kommun.

Det är inte bara Värnamo kommun som är intresserade av Värnamobornas attityder. Enkäten görs i samarbete med forskare vid Lunds universitet och den ingår i ett större forskningsprojekt.

– Enkäten är en av många olika delar som är knutet till ett redan befintligt EU-projekt som heter ShareNorth som syftar till att finna intressanta och smarta åtgärder för hållbar samhällsplanering, säger Michael Johansson, forskare vid Lunds universitet.

Enkäten finns tillgänglig på kommunens hemsida och går även att nås via en QR-kod som finns på affischer på olika platser. Resultatet av enkäten ska vara klart i april och kommunen kommer att informera om resultatet på hemsidan och i olika forskningssammanhang under hösten.

– Med det här projektet vill vi även bredda förståelsen för samhällsplanering och möjligheter till ett kunskapsutbyte inom ämnesområdet, säger Peter Ringberg, exploateringsingenjör i Värnamo kommun.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun 

Taggar

Dela