Nyheter

Klinik i framkant växer så det knakar 

Nyheter Värnamobaserade Eye Clinic lockar besökare från när och fjärran. 

Värnamobaserade Eye Clinic växer så det knakar. Från vänster: Amin Kassem, Jeanette Brandt, Alma Gorcevic och Leif Petersson. Arkivbild

Kliniken var den första privata ögonkliniken i Region Jönköping som blev godkända som ett alternativ inom Vårdval ögon. Eye Clinic har två delar, optikerdelen tillhör en fristående optikkedja där de erbjuder privatpersoner möjligheten att göra noggranna och personligt anpassade ögonhälsoundersökningar (synundersökningar ). De säljer kontaktlinser och speciallinser men inga glasögon. De ger en objektiv bedömning av synen, vill man därefter köpa nya glasögon får man med ett recept på styrkan och kan köpa dem det vart man vill. I sjukvårdsdelen utför man läkar- och sjuksköterskebesök, operationer, behandlingar och uppföljningar inom både regionsjukvård och privatvård.En av de vanligaste operationerna de utför är för grå starr, även kallad katarakt. 

– När det gäller grå starr går man ofta till optikern för att man inte ser och därför vill byta glasögon, då visar det sig ibland att det är grå starr. Optikern ska då fråga vilken klinik man vill gå till, och då är det ju bra att veta vad man har för alternativ.  Det handlar om att ögats naturliga lins blir grumlig. Man upplever ofta suddig syn eller bländning, exempelvis vid bilkörning eller solljus. Det är den vanligaste orsaken till synförsämring hos äldre i dag. Gråstarroperation är världens vanligaste operation där man genom ett ingrepp ersätter ögats naturliga lins med en ny. Själva ingreppet går på sju till tio minuter, men man ska vara här både en stund innan och efter så man kan räkna med att vara på kliniken i två timmar så att man inte ska stressa. Många är väldigt oroliga inför detta så varje patient får den tid de behöver, berättar Jeanette Brandt och Alma Gorcevic på Eye Clinic.

Långa väntetider på andra platser i södra Sverige har gjort att långväga besökare och optiker har fått upp ögonen för Värnamokliniken. 

– Vi brukar säga att vi har ett upptagningsområde från Karlstad och Valdemarsvik ner till Skåne. Oftast är det genom bekanta som varit här eller från optikern själv som patienterna har fått tips om oss. Ena dagen hör man värmlänningar i receptionen, varpå stunden senare sitter man  i telefon med en ölänning. De långa väntetiderna inom ögonsjukvården har medfört att även andra sjukhus skickar operationer till oss, säger Alma Gorcevic. 

De långväga besöken uppskattar även den lokala handeln i Värnamo. 

– Eftersom man inte får köra hem själv har man oftast med en anhörig som kör. De brukar tycka att  det är trevligt att gå på stan eller ta en lång ’gofika’. En del patienter tar in på hotell i samband med besöket eller operationen och då vill de ofta upptäcka saker i Värnamo i samband med det. Många väljer att upptäcka stadskärnan, besöka Apladalen eller Vandalorum för att göra det hela till en trevlig dagsutflykt och inte bara ett besök hos oss. Både hotellen, butikerna, cafeérna och restaurangerna får besökare och vi är väldigt stolta över att dra hit nya människor till staden. Många kommenterar att Värnamo är en väldigt mysig stad. säger Alma Gorcevic.

– Hittills i år har vi utfört över 1 000 gråstarroperationer. Vid mer än hälften av dessa har patienten valt att uppgradera sina linser, vilket visar att det är väldigt uppskattat att kunna få den valmöjligheten, säger Jeanette Brandt. Hon fortsätter och förklarar att det finns flera olika typer av linser som används vid operationen. Standardlinsen som erbjuds av Region Jönköping är naturligtvis kostnadsfri och kan ge bra syn på antingen nära eller långt håll. Man kan också välja att uppgradera till andra linser med bättre djupseende, kontrastseende och färgseende och även korrigera brytningsfel (astigmatism). Sedan finns multifokala linser som ger fokus på flera avstånd, precis som progressiva glasögon eller kontaktlinser. När man träffar ögonläkaren informeras patienten om man har möjlighet till uppgradering och om man då är intresserad av det vilka alternativ som passar ens ögon, då detta är individuellt.

Eye Clinics växande popularitet gör att verksamheten växer så det knakar med nyanställningar som väntar. De söker just nu en sjuksköterska och har inom en snar framtid stora expansionsplaner. De fokuserar mycket på den senaste och bästa tekniken och vill ha det bästa på marknaden.

— När man kommer till vårdcentralen för att göra diabeteskontroller skickas man oftast även vidare till en ögonklinik, vilken klinik väljer man ju själv. Vi har nyligen köpt in den senaste generationens ögonbottenkamera för att kunna ta ännu bättre bilder på ögonbotten i våra undersökningar. Vid en ögonbottenfotografering tas bilder av näthinnan och synnerven i ögats bakre del. Undersökningen görs bland annat för att upptäcka och följa upp patienter med diabetes eller förändringar i gula fläcken. Den stora skillnaden är att kameran ger en tydligare och större bild av näthinnan utan att behöva vidga pupillerna, vilket gör att ögondroppar ej behövs och man slipper besvär med dimsyn och bländning resten av dagen, säger Jeanette Brandt.

Taggar

Dela


1 reaktion på Klinik i framkant växer så det knakar 

Kommentarsfunktionen är stängd