Nyheter

Klimatgruppen: Behåll och rusta upp HNJ-järnvägen 

Nyheter Vänsterpartiets klimat- och miljögrupp GGVV vill att regioner och kommuner satsar på järnvägen mellan Halmstad och Nässjö.

Vänsterpartiets klimat- och miljögrupp GGVV vill att regioner och kommuner satsar på järnvägen mellan Halmstad och Nässjö. Bilder: Arkivbilder/Pressbilder

Tågbanan mellan Nässjö och Halmstad (HNJ-banan) hotas just nu av nedläggning. Region Halland föreslår att lägga ner banan. Trots flera massiva investeringar i logistikterminaler och tåginfrastruktur de senaste åren i Jönköping, Nässjö och Vaggeryd plus annonserade kommande upprustningar så har både Region Jönköpings Läns styre och de inblandade kommunerna i vårt län varit väldigt tysta om detta.

Nedläggningen av tågtrafiken mellan Halmstad och Värnamo som Region Halland föreslår skulle dödshota även alla andra regionala järnvägar, nämligen Värnamo-Jönköping och Värnamo-Nässjö. Detta skulle vara förödande för utvecklingen av vår landsbygd, arbetet, studenter i skolor och högskolor i våra län, privatpersoner och inte minst för miljön.

Vad skulle hända med orter som Smålandsstenar, Reftele, Bredaryd eller Forsheda, med flera om järnvägen skulle läggas ner? Vad skulle det bli av alla som i dag är beroende av tåget för att arbeta eller plugga?

Vision saknas i de nuvarande regionernas och kommunernas ledningar.

Vi undertecknade strävar efter en utveckling av järnvägarna i vårt län, i samband med en välfungerande järnväg i våra angränsande län. 

Vi vill att samtliga järnvägar rustas upp, elektrifieras och helst byggs om till dubbla spår, även stråket Nässjö-Halmstad. 

Vi vill införa Krösatågstrafik mellan Värnamo och Grimsås med tågstopp i Store Mosse, Hillerstorp och Nissafors utöver de vanliga nuvarande tågstationerna.

Värnamo är dessutom en inflyttningsort och en expansiv stad där det byggs som i få andra städer i länet. Just nu byggs hela två nya stadsdelar, Utsikten – Mossleplatån (bredvid sjukhuset) och Helmershus. Just Helmershus har järnvägen Halmstad – Värnamo igenom den. I stället för att bygga nya stadsdelar som är 100 procent beroende av bilen borde Värnamo kommun kunna komma i överens med regionen och Trafikverket om att bygga ett tågstopp strax norr om i Helmershus för att serva även sjukhuset, den nya vårdcentralen och kvarter Utsikten – Mossleplatån – i samma anda som tågstoppet i stadsdelen Rörstorp. På det sättet kan invånarna i de nya stadsdelarna samt landsbygdsborna ta sig med miljövänlig kollektivtrafik till Värnamo centrum, men även vidare till industrierna i våra kransorter och grannkommuner. 

Tyvärr är i dag visionen att lägga ner järnvägen, inte investera i den – trots gott om passagerarunderlag och önskemål från företag om att frakta gods med tåg till och från hamnar. En väl upprustad järnväg är väldigt viktig för att hela Gnosjöregionen ska kunna frakta gods som alternativ till lastbilstrafik till Hallands och Göteborgs hamnar, inte minst för att det blir billigast och är mest miljövänligt.

Vänsterpartiets klimat- och miljögrupp i GGVV-regionen vill rusta upp, elektrifiera och bygga dubbla spår på HNJ-banan så att vi kan transportera fler passagerare och frakta fler varor och på det sättet skona människor och klimatet från ännu mer personbil- och lastbilstrafik på våra landsvägar. En upprustad och välmående tågbana kommer också att gynna skapandet av nya jobb och en levande landsbygd.

Därför reser vi tillsammans från Nässjö till Halmstad på lördagen den 20:e augusti. Rösta på Vänsterpartiet för en starkare HNJ-bana!

Källa: Pressmeddelande från Vänsterpartiets klimat och miljögrupp i GGVV-regionen

Taggar

Dela