Nyheter

Karlssonbuss vann upphandling

Nyheter Region Jönköpings län har genom Jönköpings Länstrafik upphandlat regionbusstrafiken i Jönköpings län. Igår blev det klart att trafiken i nästa avtalsperiod som gäller från juni 2020 kommer att utföras av Buss i Väst AB och Karlssonbuss i Vaggeryd AB.

Arkivfoto; Värnamo-Gnosjö-Vaggerydsturen kommer Karlssonbuss från Vaggeryd nu att köra

Upphandlingen har delats upp i sex olika trafikåtaganden, varav 5 stycken tilldelades Buss i Väst AB och ett trafikåtaganade till Karlssonbuss i Vaggeryd AB. Avtalslängden för kommande kontrakt är 9,5 år vilket borgar för god stabilitet och långsiktighet. Den gemensamma trafikvolymen uppgår årligen till ca 13 miljoner kilometer och kommer att drivas med fordon som går på biogas, biodiesel eller el.

– Det här är startskottet för ökad användning av biogas i länet och möjliggör etablering av fler publika tankställen i länet, säger Rune Backlund (C), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö och tillägger att det är något som ligger i linje med den överenskommelse som gjorts i länet om biogasens utveckling.

Efter att anbudstiden gick ut i den 2 november 2018 kom 12 anbudsgivare in med konkurrenskraftiga anbud på de olika trafikåtagandena. Under senhösten har anbuden analyserats noggrant och jämförelser gjorts för att säkerställa hållbarheten i anbuden.

– Fokus under kommande avtal kommer ligga på att utveckla trafiken så att fler kunder ska kunna välja att åka med regionbussarna samt att kunderna ska bli nöjdare, säger Rune Backlund (C).

Bland nyheterna i kommande trafikavtal finns ett stärkt stråk mellan Värnamo och Jönköping med en ny linje 500, som kommer att gå med dubbeldäckare. Det görs också generellt satsningar på fler snabbusslinjer i länet.

– Under avtalstiden finns även möjlighet att kunna starta trafik på sträckor där det finns en efterfrågan på ett miljövänligt resalternativ, säger Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på Länstrafiken.

Beträffande fordonskomforten blir det fler längre fordon med fler sittplatser, samtliga fordon kommer dessutom att utrustas med Wi-Fi, USB-laddare, barnstolar, cykelhållare och hjärtstartare.

– Trots det ökade kundfokuset så ligger avtalspriset inför det kommande trafikavtalet väl i linje med förväntningarna, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Länstrafiken.

Upphandlingen TÅ5 Värnamo/Gnosjö/Vaggeryd (inklusive stadstrafik i Värnamo) vanns av Vaggerydsföretaget Karlssonbuss.

Fotnot; Pressmeddelande från Länstrafiken.

Taggar

Dela