Nyheter

Karlsdalparken – Grön aktivitetsyta eller bostäder?

Nyheter "Viktiga är att ni folkvalda kommunpolitiker inte glömmer vem ni representerar". Läs insändaren här

Efter att ha läst yrkanden i samrådshandlingarna och svaren från kommunen kan man konstatera att det finns hårt motstånd och stort engagemang med mycket bra argument för att bevara Karlsdalparken som aktivitetsyta. Argumenten mot byggnation är så klockrena att kommunen inte kan argumentera bort dessa utan måste använda sej av det beryktade talesättet: Samhällsnyttan är större en enskildas intressen.

Kommunen menar att man ej kan ta hänsyn till de hundratals människors boendemiljö, livskvalité och barnens rätt till aktivitetsyta för hälsa och välmående. Man tar inte hänsyn till att Karlsdalparken är den enda gröna aktivitetsytan i denna del av staden där man kan bland annat spela fotboll och brännboll.
I sitt svar till detta hänvisar kommunen dessa aktiviteter till Apladalen!

En av de grundläggande principerna i plan- och bygglagstiftningen är att man ska utgå från vad som från en allmän synpunkt är en lämplig markanvändning.  Hänsyn ska dock även tas till enskilda berörda intressen.

När det gäller nackdelar med byggplanen så finns dessa konkreta beskrivningar i yrkanden från grannarna samt befintlig grönstrukturplan och i värt att värna i Värnamo. Detta är fakta som man kan luta sig emot vid ett beslutsfattande.

När det gäller fördelar med byggplanen så kan man inte konkret beskriva fördelen då dessa få bostäder inte är mätbara, tex ökad centrumhandeln eller fler som åker stadsbussen. Att man kan utnyttja befintliga gator och avloppsnät är förstås positivt, men är inte ett underlag för att bebygga ett grönområde.

Vid ett beslutsfattande måste det finnas konkreta fakta för att kunna fatta ett beslut. ”Marxistisk kritik anför att ett allmänintresse endast är ett sätt för de styrande att kunna motivera redan fattade beslut som gynnar dem (Murphy & Fox-Rogers, 2014: 231).”

Är det så här vi vill bygga vårat samhälle?

Svarar kommunen JA. Då kan man bygga på vilket grönområde som helst utan att ta hänsyn till enskildas intresse och hänvisa till allmänintresse.

Svarar kommunen JA men bara på Karlsdalparken. Då är det så uppenbart att något inte har gått rätt till. Och borde granskas av annan myndighet.

Svarar kommunen NEJ. Då lägger kommunen ner byggplanen och hänvisar till samrådshandlingarna och PBL.

Det är inget fel i att förtäta stadskärnan och delar av staden, men det måste göras med omsorg och kvalité. Men det viktiga är att ni folkvalda kommunpolitiker inte glömmer vem ni representerar.

Kent Martinsson

Taggar

Dela


1 reaktion på Karlsdalparken – Grön aktivitetsyta eller bostäder?

Det borde byggas en förskola på det grönområdet. Slippa ha en förskola i en lägenhet. Någon gång sker det ett generationsskifte på Karlsdal och barnfamiljer som behöver förskoleplats i området ökar. Grönområdet hade varit en perfekt plats att bygga en ny förskola.

Kommentarsfunktionen är stängd