Nyheter

Känslosam manifestation på Kyrktorget

Nyheter Det har gått ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. För att visa sitt stöd samlades Värnamobor i en manifestation för fred, frihet och demokrati.

I kväll samlades Värnamobor i alla åldrar för en manifestation för fred, frihet och demokrati på Kyrktorget.  [1/6]

– Under detta år har tusentals civila dödats och skadats – brutala krigsbrott har begåtts. Skolor, barnsjukhus, energianläggningar, förlossningsavdelningar och humanitära korridorer har beskjutits. Hela städer har lagts i ruiner. När Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina trodde han på en snabb seger, i stället möttes han av ett samlat folk som visat enorm tapperhet, sade Tobias Pettersson (M).  [2/6]

Camilla Rinaldo Miller (KD) pratade mycket om hopp. Hon återgav ett utdrag ur Vlodomyr Zelenskyjs tal till Sverige.  [3/6]

– Ett år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Efter detta år har Putin visat att en helt komplett saknad av respekt. Städer läggs i ruiner, byar bränns ner, människor skjuts på öppen gata och barn blir till och med utsatta för våldtäkt. Vi står upp för ett starkt och starkt Ukraina. Invasionen är ett hot mot demokratin i Väst. Vi måste fortsätta med vårt stöd, såväl humanitärt som militärt, för att få ett slut på detta. Slava Ukraini och Heroi Ukraini!, sade riksdagsledamoten Azra Muranovic (S).   [4/6]

När politikerna sagt sitt intervjuade kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C) den ukrainska konstnärinnan Tanya Bilous.  [5/6]

Manifestationen avrundades med att den ukrainska nationalsången spelades på piano och trombon. För framträdandet stod Håkan Johansson (KD) och Stefan Widerberg (C).  [6/6]

Under torsdagen hade kommunfullmäktige i samband med kvällens sammanträde bjudit in till en manifestation på Kyrktorget i Värnamo. Himlen var grå, men flaggorna som hissats utanför stadshuset var ukrainskt gula och blå. Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Widerberg (C) hälsade deltagarna välkomna. Därefter följde tal av kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) och riksdagsledamöterna Camilla Rinaldo Miller (KD) och Azra Muranovic (S).

– Under detta år har tusentals civila dödats och skadats – brutala krigsbrott har begåtts. Skolor, barnsjukhus, energianläggningar, förlossningsavdelningar och humanitära korridorer har beskjutits. Hela städer har lagts i ruiner. När Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina trodde han på en snabb seger, i stället möttes han av ett samlat folk som visat enorm tapperhet, sade Tobias Pettersson (M).

Camilla Rinaldo Miller (KD) inledde sitt tal med att återge ett utdrag ur Vlodomyr Zelenskyjs tal till Sverige.

– ”Den blå och gula flaggan är troligtvis den mest populära i världen nu. Människor i olika länder och olika kontinenter associerar den med frihet. Men blått och gult är inte bara Ukrainas färger – det är också Sveriges färger. Det är naturligtvis ingen slump, det är ödet. Vi står enade för frihet, för människors fredliga liv och alla människors värdighet. För rättvisa och en varsam syn på världen vi lever i. Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina allra mest stöd i det nuvarande läget. Vi är mycket tacksamma för det”.

Hopp stod i fokus i Rinaldo Millers tal. Hon talade om hoppet om en god medmänsklighet och var tacksam och stolt över alla insamlingar och hjälporganisationers stödarbete samt det stöd andra organisationer och den svenska staten bistått med under året. Hon avslutade med ett citat av Stefan Einhorn:

– ”Att vara en världsförbättrare har något av löjets skimmer över sig. Det är lätt hänt att människor tänker, och ibland till och med säger : Vem tror du att du är ? Inte kan väl du göra någon skillnad! Det här är uttryck för ett grundläggande tankefel och kanske också en ursäkt för att vi själva inte bidrar tillräckligt. För sanningen är att vi alla kan göra skillnad, i det lilla och i det stora. Varje människa kan göra tillvaron lite ljusare eller lite mörkare för sin omgivning.”  Kan inte du och jag bestämma oss för att vi ska vara en av dessa människor som gör tillvaron lite ljusare för vår omgivning? På vilket sätt du väljer att göra tillvaron ljusare för din granne, arbetskamrat, nära anhörig eller någon i Ukraina, det väljer du själv. Men du och jag kan och ska göra det. Slava Ukraini!

Riksdagsledamoten Azra Muranovic (S) pratade om president Vladimir Putins hänsynslöshet.

– Ett år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Efter detta år har Putin visat att en helt komplett saknad av respekt. Städer läggs i ruiner, byar bränns ner, människor skjuts på öppen gata och barn blir till och med utsatta för våldtäkt. Vi står upp för ett starkt och starkt Ukraina. Invasionen är ett hot mot demokratin och freden i Väst. Vi måste fortsätta med vårt stöd, såväl humanitärt som militärt, för att få ett slut på detta. Slava Ukraini och Heroi Ukraini!

När politikerna sagt sitt intervjuade kommunstyrelsens förste vice ordförande Mikael Karlsson (C) den ukrainska konstnärinnan Tanya Bilous. Hon flydde från staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina i maj 2022 och hamnade i Värnamo.

– Jag hoppas att Putin försvinner från jordens yta och att Ukraina ska segra, var Tanya Bilous avslutningsord.

Sedan fick folksamlingen lyssna till den ukrainska nationalsången som framfördes på piano och trombon av Håkan Johansson och Stefan Widerberg (C).

Taggar

Dela