Nyheter

Jobs i Vandalorum – men ingen vernissage

Nyheter Utställningen med  systrarna Jobs på Vandalorum kommer att arrangeras som planerat men däremot är pressvisning och vernissage inställda.

Mönster Aurora 1956 av Lisbet Jobs. Foto: Thomas Svensson  [1/6]

Lisbet Jobs och Gocken Jobs i keramikverkstaden i Västanvik 1943, fotograf okänd  [2/6]

Fat i fajans med målad dekor 1942 av Gocken Jobs  [3/6]

Mönster Stugrabatt 1951 av Gocken Jobs  [4/6]

Fat och kannor i fajans med målad dekor 1951 av Lisbet Jobs  [5/6]

Rodebjer, klänning Auda ss 19 i mönster Ros och lilja 1946 av Gocken Jobs. Foto: Anton Renborg/Acne  [6/6]

Systrarna Jobs är konstnärerna Lisbet Jobs (1909–61) och Gocken Jobs (1914–95) skapade textil och keramik.

• Fortsättning från Thielska
Utställningen är en omfattande fortsättning av den som Thielska Galleriet i Stockholm visade under våren 2019. Den kommer att innehålla drygt 250 textila och keramiska föremål av Lisbet och Gocken Jobs inlånade från ett 20-tal museer och privata långivare.

Som ett viktigt tillägg presenterar Vandalorum hur systrarna Jobs klassiska textila mönster används av formgivare idag. Detta visas genom den ledande svenska modedesignern Carin Rodebjers vårkollektion från 2019 samt en ny miljö skapad specifikt för utställningen av den prisbelönta design- och arkitekturstudion Taf.

• Av Gunnar Kaj
Utställningen visar Lisbet och Gocken Jobs värld av mönster och dekorer genom effektfulla iscensättningar och växtarrangemang, allt skapat av blomsterkreatören Gunnar Kaj. Här berättas historien om de två framgångsrika konstnärerna och deras verk, samt om naturen, konsten och vardagslivet som förlaga och inspirationskälla.

Lisbet och Gocken Jobs mönsterskatt har rötter i Dalarnas hantverkskunnande och folkliga traditioner. Att systrarna nu presenteras i stor skala i Småland, knyter an till familjens historia. Modern Elisabeth Wisén-Jobs växte upp utanför Nybro i Småland. Hennes föräldrahem var vida omtalat för sin trädgård fylld av ovanliga blommor och fruktträd – en miljö som senare kom att influera Elisabeths konst och i förlängningen även döttrarna Lisbet och Gocken Jobs.

Taggar

Dela