Nyheter

Jack russell terrier mest poppis

Nyheter Den populäraste hundrasen i Värnamo kommun är Jack russell terrier. Tvåa på listan är drever.

Jack russell terrier

Det är Jordbruksverket som presenterat sin statistik för 2016. Totalt finns det 3222 hundar registrerade i Värnamo kommun mot 1606 i Vaggeryds kommun.

Poopuläraste hundraserna i Värnamo kommun följt av Vaggeryd
Jack russell terrier 142
Drever 135
Schäfer 106
Labrador Retriever 83
Rottweieler 72
Jämthund 68
Golden retriever 64
Tax 61
Norsk älghund, grå 49
Dvärgschnauzer, svart 49

Vaggeryd
Drever 59
Schäfer 59
Jack russell terrier 59
Golden retriever 56
Labrador Retriever 51
Rottweieler 41
Jämthund 30
Chuhuahua, långhårig 29
Siberian Husky 29
Chinese Crested Dog 22

Bland de svenska raserna märks en kraftig ökning av antalet dansk-svenska gårdshundar. Molly är fortfarande det populäraste hundnamnet och nykomling på listan över de 100 mest populära hundnamnen är Leia.
I Sverige finns det två register över hundar och deras ägare, där det ena administreras av SKK, Svenska Kennelklubben,  och det andra av Jordbruksverket. Under 2016 har SKK och Jordbruksverket börjat samverka i registerfrågor för att förenkla för hundägarna som på sikt endast ska behöva registrera sin hund en gång.

Antalet hundar ökar i Sverige
Populärast av alla hundraser var labrador retriever med 2 520 nyregistreringar (+1,2 procent) före golden retriever med 1 899 (-3,3 procent). Jämthunden är kvar på tredje plats före tysk schäferhund. Om man skulle lägga ihop lång- och korthårig chihuhua så kommer den på tredje plats. De nio olika varianterna av tax skulle tillsammans komma på en femte plats.

Dansk-svensk gårdshund och border collie klättrar på listan
Border collie, som förra året fick lämna listan över de 20 mest populära raserna är nu tillbaka på 9:e plats tillsammans med den finska lapphunden på 19:e plats. Norsk älghund, grå, och jack russell terrier har fått lämna listan. Den svenska nationalrasen dansk-svensk gårdshund klättrar starkt från 19:e till 12:e plats. Samtidigt minskar antalet registrerade jack russell terrier och parson russell terrier, raser som påminner om dansk-svensk gårdshund.

Tre nya raser till Sverige
Tre nya raser registrerades i Svenska Kennelklubbens register under 2016; american hairless terrier, american toy fox terrier samt épagneul picard. Sammanlagt finns nu 345 raser och rasvarianter registrerade i Svenska Kennelklubben.

Leia nytt populärt namn men Molly är fortfarande i topp
– I vårt register är Molly fortfarande det populäraste namnet på hundar med 7 351 registreringar. På andra och tredje plats kommer Bella, 5 262, respektive Ludde, 4 043. Ny på topp 100-listan är Leia som är ett populärt namn från Star Wars med 966 registrerade hundar, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 855 905 hundar och 631 846 ägare. I denna statistik kan det ingå hundar som inte längre lever eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött.

Taggar

Dela