Nyheter

Inte ens moderater gillar deras välfärdspolitik

Nyheter "Att behålla den demokratiska kontrollen över välfärden är en av våra främsta prioriteringar i valet, och vi vet att vi har folket med oss. Därför säger vi nej till utförsäljning av sjukvård och till privatisering genom nya vårdval." Simon Johansson (S) replikerar på Tobias Petterssons (M) debattartikel.

I en motion till Sveriges riksdag föreslår Moderaterna att fler sjukhus i Sverige ska bedrivas i privat regi. Med anledning av det frågar vi socialdemokrater oss vilket sjukhus i Jönköpings län som skulle vara aktuellt att privatisera. Är det Värnamo sjukhus, Höglandssjukhuset eller Länssjukhuset Ryhov?

Moderaterna själva verkar inse att privatisering av välfärden inte är en populär fråga bland väljarna. Att skriva motioner om att sälja ut sjukhus är sådant moderater gör för att få SMS från välfärdsoligarker om att de varit duktiga – men partiets politik ska helst inte nå väljarna. Det skulle möjligen förklara Tobias Petterssons reaktion om ”smutskastning och hot mot demokratin” när vi uppmärksammar deras förslag och sätter dem i ett regionalt sammanhang. Med tanke på partiets retorik när det gäller exempelvis fastighetsskatten den senaste tiden känns hans utfall också mest som en sten i ett glashus.

Och ska sanningen fram är privatisering av välfärden inte enbart något som Moderaterna föreslår i motioner till riksdagen. I sitt valprogram för Region Jönköpings län går partiet till val på att införa fler vårdval. Även partiets regionrådskandidat Tommie Ekered bekräftar detta i en intervju med SVT Jönköping. Att lägga ut mer sjukvård på privata aktörer är något som riskerar att dränera exempelvis Värnamo sjukhus på både verksamhet och personal.

Vi socialdemokrater väljer en annan väg. Att behålla den demokratiska kontrollen över välfärden är en av våra främsta prioriteringar i valet, och vi vet att vi har folket med oss. Därför säger vi nej till utförsäljning av sjukvård och till privatisering genom nya vårdval.

Vill Tobias Pettersson säkerställa att ingen del av Värnamo sjukhus privatiseras rekommenderar vi honom att rösta på Socialdemokraterna i valet till region och riksdag. Och den rekommendationen ger vi till alla andra som också vill behålla den demokratiska kontrollen över vår gemensamma välfärd.

Simon Johansson (S)
Kandidat till regionfullmäktige

Taggar

Dela


1 reaktion på Inte ens moderater gillar deras välfärdspolitik

Moderater älskar socialism (bidrag) till de rika och kapitalism (piskor och den starkaste lag) för de fattiga. Öppna ögonen!

Kommentarsfunktionen är stängd