Nyheter

Inga nya fall av covid-19 inom omsorgen

Nyheter För fjärde veckan i rad har inga nya fall av covid-19 konstaterats hos de som bor på kommunens särskilda boenden. I nuläget finns alltså ingen smittad på boendena.

15 av de avlidna till följd av covid-19 har bott på äldreboende

Det generella besöksförbudet på särskilda boenden gäller fortfarande. Socialstyrelsen ger i sina uppdaterade allmänna råd möjlighet för att göra undantag från besöksförbudet, men endast om vissa kriterier är uppfyllda och att det kan göras utan risk för smittspridning.

Besöksförbudet är till för att minska risken för att de som bor på särskilda boenden ska smittas av covid-19. Eftersom det råder en allmän samhällsspridning av covid-19 är det mycket viktigt att skydda riskgrupper från att bli smittade. Därför är det fortfarande generellt besöksförbud på kommunens boenden.

Enligt de uppdaterade allmänna råden från Socialstyrelsen kan undantag från besöksförbudet göras om det går att genomföra besök utan risk för smittspridning. Besöken ska i så fall i första hand ske på ett säkert sätt utomhus. Det aktuella boendet ska bedöma om det går att göra undantag från besöksförbudet och i så fall under vilka former. Grundregeln är att ett besök måste kunna genomföras på ett säkert sätt utan risk för smittspridning. En av förutsättningarna är att besökaren gjort ett antikroppstest via en vårdcentral i Region Jönköpings län. Hälsa och säkerhet kommer alltid i första hand.

– Även om du inte kan besöka din vän eller anhöriga på särskilt boende eller i hemmet, så fortsätt att hålla kontakt genom telefonsamtal, brev och digitala kanaler. Din omtanke är värdefull, hälsar Gilda Johansson, tillförordnad chef för omsorgsförvaltningen

Taggar

Dela