Nyheter

Illegala trädgårdstippar grogrund för invasiva växtarter

Illegala trädgårdstippar grogrund för invasiva växtarter

Nyheter Problemet med invasiva växtarter är inte större i Värnamo kommun än på andra ställen i södra Sverige säger Linus Enochsson som jobbar med park- och grönyteutveckling hos kommunen. Däremot är det ett problem med illegala trädgårdstippar. – Vi riskerar att få en utarmning av den biologiska mångfalden, säger han.

Foto taget på blomsterlupin i Lanna. Foto: Läsarbild

Spridningen av invasiva växtarter såsom parkslide och jättebjörnlokan har de senaste åren uppmärksammats mer och mer. Linus Enochsson säger att det kan bli än värre i framtiden.
– Det är ju så att klimatförändringar och såna bitar som gör att de här arterna får ännu bättre förutsättningar egentligen. Går du ner mot Skånekusten där vi har en annan växtzon så har man betydligt större problem med vissa arter än vad vi har här. Men i takt med klimatförändringar så kan vi förvänta oss att även de kommer ticka igång även här uppe.

Stort problem i Värnamo

Den största anledningen till att de invasiva arterna får spridning är illegala trädgårdstippar. Ett stort problem i Värnamo kommun.
– Istället för att vända sig till våra gröntippar så går man och tippar det i ett naturmarksområde och då har vi en stor risk att det är något som kommer med ut. Vi har ett stort antal sådana ställen runt om i kommunen kopplat till egentligen alla våra samhällen.

Hur går ni till väga om ni hittar en illegal trädgårdstipp?
– Då blir det först en inventering om vad som finns i, en del kanske bara är några pinnar, medan annat då kan vara parkslide eller något annat som börjat tuffa igång. Sedan får man försöka rangordna och se hur man ska kunna hantera det på ett bra sätt.

Men att få tag i personer bakom dumpningen och lagföra dessa är mer eller mindre omöjligt berättar Linus Enochsson.
– Det gäller att informera och få folk att förstå att detta är kostnader som vi alla får dela på sen med skattemedel.

Invasiva arter har uppmärksammats främst för att de kan förstöra husgrunder. Men i det större perspektivet är det största problemet att de tränger ut den inhemska växtfloran.
– Det är den största faran, att vi får en utarmning av den biologiska mångfalden, avslutar Linus Enochsson.

Taggar

Dela