Nyheter

HUV blir HUV 2.0?

Nyheter Den frågan får ett svar under dagens kommunstyrelsesammanträde.

Projektet HUV (Hälsosam uppväxt i Värnamo) avslutas vid årsskiftet och vi berättade förra veckan att projektets tankar ska implementeras i alla förvaltningars arbete och bli en del av kommunens målstyrningsarbete.

På kommunstyrelsens sammanträde i dag diskuteras ärendet. Kommunledningsförvaltningen har föreslagit att den permanenta satsningen benämns ”HUV 2.0”, att det fortsatta arbetet görs inom ramen för en reviderad målstyrningsmodell och process samt att förvaltningarna under rubriken ”HUV 2.0” i verksamhetsplan, delårsredovisning samt årsredovisning redovisar sitt arbete.

Syftet med HUV2.0 föreslås i första hand vara att öka fysisk aktivitet, minska stillasittande, öka hälsosamma matvanor, minska fetma och övervikt bland barn i åldrarna upp till 17 år. I andra hand bör syftet även vara att öka goda sömnvanor, öka jämställdhet och jämlikhet, öka psykisk hälsa samt minska användning av nikotin i målgruppen.

Kommunledningsförvaltningen ser för- och nackdelar med att behålla HUV som namn. Fördelen är att det är ett etablerat projektnamn, nackdelen att det inte tydligt markerar nya förutsättningar och en delvis ny inriktning. Förvaltningen ser det som viktigt att begreppet ”2.0” används i skrift och tal och att att nystarten kommuniceras och marknadsförs.

Utvecklingsavdelningen utreder på uppdrag av kommunstyrelsen hur Agenda 2030 kan integreras i målstyrningsmodellen. Där kommer även redogöras för hur ”HUV 2.0” kan bli en del av det ordinarie mål- och budgetarbetet, ett uppdrag som slutredovisas senast januari 2021. Utvecklingsavdelningen bedömer redan nu att det är möjligt att ”HUV 2.0” kan få en struktur i en modifierad målstyrningsprocess med mål, aktiviteter, årlig uppföljning och rapportering.

Taggar

Dela