Nyheter

Hushållning av resurser ur ett barnperspektiv 

Nyheter "Det är dags nu att Spara blir vår förebild, hon skall ha den respekten nu." I en debattartikel slår Jörgen Skärin (MP) ett slag för en cirkulär världsekonomi.

Spara och Slösa. Bild: Pressbild

Vi som kom ihåg Lyckoslanten och Kamratposten. I dessa två tidskrifter för barn så fanns två flickor, Spara och Slösa, och de ägde var sin spargris. Sparas var tjock och fin, Slösas var mager och tunn. Syftet var att på ett pedagogiskt vis sätta två aspekter på hushållning i ljuset. Meningen var nog att vi lite till mans skulle vara som spara, men utvecklingen visar att vi är mer åt slösa.

Vad som är ännu mer oroväckande är att just Slösa blir uppmuntrad och favoriserad att ha detta beteende under snart ett halvt sekel. Exempel är vårt konsumtionssamhälle där möjligheten till att leva upp till 10 gånger jordens resurser är inga problem för oss i västvärlden. I och för sig är vi i Sverige bara 4,5 gånger förbrukare av resurser.

Det är dags nu att Spara blir vår förebild, hon skall ha den respekten nu och vi i Miljöpartiet har alltid haft henne som målbild. Hon tar vara på det hon har investerat i, hon sparar till kommande generationer och hon hushållar med sina resurser. Mer av en så kallad cirkulär ekonomi måste ta större plats på den världsliga ekonomikartan.

Så ta nu och läs om dessa två flickor för era barn, men mest skall ni nog själva filosofera över vem är jag? Det är lätt att vara Slösa. Kortsiktigt känns det kanske bra men håller det i längden? Kanske svårare att vara Spara, för det kräver en del uppoffring i början men sen känns det bara bra.

Jörgen Skärin
Miljöpartiet de Gröna

Taggar

Dela