Nyheter

Hur ska Värnamo kommun styras

Nyheter I alltfler kommuner blir det klart om hur de ska styras de kommande fyra åren

Arkivbild

Värnamo kommuner är en av de kommuner som ännu inte har presenterat något om hur det politiska styret ska se ut kommande mandatperiod. Eftersom Centerpartiet tappade ett mandat i sluträkningen till Sverigedemokraterna så försvann Alliansens majoritet i kommunfullmäktige. Trots det ser de ut att kunna leda kommunen med 25 av 51 mandat om det inte blir samlad opposition från Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Visst kan det inträffa i enskilda ärenden, men frågan är om de fäller i alliansbudget i samverkan.

När det gäller platserna i nämnder ser det lite spännande ut. Sett till valresultatet är det Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som tar plats i nämnderna.

Det är mycket troligt att Alliansen gör valteknisk samverkan och kommer då att få majoritet i styrelser och nämnder och får sju platser i kommunstyrelsen mot Socialdemokraternas fyra ledamöter och Sverigedemokraterna får två.

I övriga nämnder med nio platser blir fördelningen fem platser till Alliansen, tre platser till Socialdemokraterna och en plats till Sverigedemokraterna.

Allt kan ställas på ända om det blir en valteknisk samverkan mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna men en sådan samverkan kan uteslutas. Vad händer om Socialdemokraterna bildar valteknisk samverkan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet? Då förändras bilden genom att de rödgröna tar en nämndsplats från Alliansen, men får som följd att man ger Sverigedemokraterna vågmästarroll i nämnderna. Vill de Rödgröna det?

Förhandlingarna pågår och vi följer det hela med spänt intresse och hoppas kunna presentera resultatet av förhandlingarna inom kort.

Taggar