Nyheter

Hundfrågan 94: Faror för hunden i sommar

Nyheter Marianne Blixt ger goda råd så att hundens liv blir bra i sommar.

Sommarlek med Filly och Turbo. Arkivbild från 2007

Nu är det ju sommar, sägs det! Svårt att tro när jag tittar ut genom fönstret idag, hällregn och kallt.

Sommaren för ju med sig en massa plågor för oss och hundarna. Fästingar, ormar, mat som inte är hundanpassad. Ja, det sista då tänker jag på det som ramlar ner från grillen eller som slängs i naturen.

När det gäller fästingar så finns de ju många olika medel att använda för att slippa såna på sin hund. Rådgör med din veterinär, vad som skulle passa din hund.

Blir din hund ormbiten då ska du ta dig till veterinär, ring först. Har du möjlighet att bära hunden så gör det. Inte så lätt om hunden är stor.

När det gäller sjukdomar och olycksfall så rådgör med veterinär.

Nu är det många som skaffat valp, eller hund i alla fall. Är du en av dem? Skriv till mig och berätta lite om tanken med att skaffa hund. Varför blev det just den hunden? Den uppfödaren mm. Skicka gärna en bild på dig och hunden.

Här följer lite pressinformation från Agria

Picknickar och grillning hör till sommaren och de flesta hundar vill gärna vara med i båda aktiviteterna och hjälpa till med matresterna. Men många matrester från grillen och picknicken är inte lämpliga för hundens mage. Agria listar några matvaror och rester som bör inte ges till hunden från grillen eller på picknick.

• Ben
De flesta hundar gillar att tugga på ben och det är bra för hunden, men man ska endast ge ben som är för hundar som man köper exempelvis i djuraffären. Ge inte hunden ben eller benrester från din egen mat, såsom fågel- eller fläskben. Ge inte hunden heller fiskrester som innehåller fiskben.

Benbitar och fiskben kan orsaka skador i hundens mun, svalg eller mag-tarmkanalen. De kan även fastna i gommen eller matstrupen, speciellt om man har en glupsk hund sväljer godbitarna utan att tugga sönder dem ordentligt.

• Glasspinnar eller grillspett
Glasspinnar och grillspett gjorda av trä har oftast lite god smak kvar vilket gör de frestande för hunden att tugga på. Det kan dock lossna vassa flisor från dem som kan skada eller fastna i hunden mun, tarmen eller magsäck. I värsta fall kan de sticka hål på magsäcken eller tarmen.Låt inte hunden slicka eller tugga på grillspett i trä eller glasspinnar och ställ de utanför hundens räckhåll.

• Majskolvar
Ge inte hunden majskolv att tugga på eftersom hunden kan svälja den eller bitar av den som i sin tur kan fastna i hundens tarm och orsaka en farlig stopp i tarmen. Oftast enda sättet att få ut majskolven från hundens tarm är genom operation.

• Grillmat och rester
En hund som vaktar och dreglar vid grillen är en vanlig syn och många hundägare skulle gärna ge hunden en liten godbit. Men grillmat innehållet oftast mycket salt och andra kryddor och är därför inte bra för hundens mage och kan orsaka bland annat diarré. Mycket salt kan i värsta fall orsaka saltförgiftning.

Lök är farligt för hunden (både rå och kokt) så ge den inte till hunden.

• Unna hunden på ett tryggt sätt
Packa med ett tuggben, lite av hundens egen mat eller lite hundgodis när ni ska på picknick eller grilla. Då får hunden något gott att äta utan risken att bli dålig i magen. Kom även ihåg att packa med vatten till hunden.

Det är lättare att njuta av picknicken eller grillfesten när hunden mår bra och inte blir dålig i magen eller man behöver inte åka till veterinären akut efter att hunden ätit något olämpligt.

• Plocka bort matrester och skräp
Picknick-tider innebär inte enbart ätbara faror. En krossad glasflaska skär lätt sönder en hundtass och engångsgrillar av aluminium kan orsaka brandskador eller sår. Så se till att samla bort allt skräp och matrester som kan vara farliga för hunden.

En mycket matglad hund kan hitta matrester även från soporna så om det finns någonting som luktar mycket gott för hunden är det bäst att knyta soppåsen eller slänga den på en gång.

• Om hunden äter något olämpligt
Vanliga symtom på förgiftning är bland annat diarré, kräkningar, smärta i magen och att hunden dreglar ovanligt mycket. Om någonting fastnar i hundens hals eller mun, börjar hunden oftast harkla sig eller klia sig runt munnen med tassen och försöka få ut föremålet. Försök då att få bort föremålet och om du inte lyckas, ta hunden till veterinären omedelbart.

Om du vet eller misstänker att hunden har ätit något som den inte ska, kontakta veterinär.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela