Nyheter

Hundfrågan 53: Vett och etikett

Nyheter Marianne har svarar i dag på en fråga om vett och etikett.

Hunden Doris. Läsarbild

Ida:
Jag möter ofta hundägare som släpper fram sina hundar till min, i koppel och säger: Min hund är så snäll och den vill bara hälsa. När jag då säger att jag vill inte att min hund ska hälsa så blir personen stött och verkar tycka att jag är jättekonstig. Personen kan då säga: Jaså får din hund inte leka.

Jag vill att min hund ska vara med mig och inte vara intresserad av att hälsa på alla den möter – den kanske inte ens gillar alla den möter. Hur ska jag göra för att stävja att andra människor tycker att de ska släppa fram sina hundar till min?

Hej Ida

Ja detta är en fråga som jag får minst en gång per dag. Så detta är ingen liten fråga.

Det gäller att få mötande hundägare eller människor utan hund att respektera det jag som hundägare säger, nej tack de ska inte hälsa. De som vill komma fram och klappa hunden ska givetvis fråga innan.

Jag har själv råkat ut för att folk blir sura för att de inte får gå fram och klappa min hund. Det gäller ju då att tänka på, hur vill jag ha det i framtiden? Vill jag att min hund ska hälsa på alla den möter, att den ska känna att det är så man gör, hälsar på alla hundar och människor som man möter?

Jag önskar jag kunde stärka alla hundägare i att tala om för människor de möter hur de vill att mötet ska vara och att mötande respekterar det.

Vett och etikett= respektera hundägarens önskan, lika som vi hundägare ska respektera människor som inte har hund.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela