Nyheter

Hundfrågan 52: Skogstokig hund

Nyheter Marianne har fått en fråga om en lite oregerlig valp.

Edwin som ägs av Christer Axelsson

Hej! Jag heter Ann-Christin, jag och min man har en ”valp” på sju månader. Hunden är en blandras mellan Golden retriver och Flatcoated retriver Han är inne i en period då han är relativt ”hopplös” men det går väl över men vårt STORA problem är hundmöten med andra hundar vid promenader

Han blir precis skogstokig, hoppar och ska fram till den andra hunden till varje pris
Vi har försökt med att verka vara avslappnande, locka, få uppmärksamhet på annat men inget fungerar
Han vill bara fram och leka.
Han är ett muskelknippe på 31 kg
Har du några bra tips eller idéer tar vi tacksamt emot detta,
Tack på förhand
Ann-Christin

PS
Tack för en jätte bra hundspalt. Ds

Hej Ann-Christin

En valp på sju månader har upptäckarlusta, behov av att göra saker. Båda raserna som den är en blandning av är fågelhundar,den ska  blandannat apportera ”jobba”.

Redan som små valpar visar det ju att de kan sånt, det är bra att hitta något som gör att hunden får utlopp för sin energi. Det som annars händer är ju att den använder sig av överskottsenergin vid till exempel hundmöten. Dessutom blir den frustrerad om någon håller fast, det gör ju att hunden kan bli som du skriver skogstokig.

Du skriver också att hunden/valpen är hopplös. Det kan vara så att hunden behöver göra saker, passa på att lära den det du vill att den ska kunna. Annars kommer den att lära sig saker själv som du kanske inte vill att den ska kunna. Hundar gör ju saker för att kunna få belöning. Hundar är duktiga på att självbelöna sig, till exempel om den lyckas öppna en dörr och hitta godis, så klart då försöker den ju öppna alla dörrar för vem vet de kan finnas belöning där.

Mitt råd till dig är att läsa om hundaktivering, ta reda på hur du ska kunna hitta vad din hund och du tycker är kul att jobba med tillsammans. Hundmöten som är dåliga blir ännu sämre om man fortsätter med dåliga hundmöte.

Du kan också försöka hitta en lekkompis till din hund, där de får leka utan koppel.

Du är välkommen att höra av dig om du vill ha fler tips.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela