Nyheter

Hundfrågan 106: Mer om skällande

Nyheter I dag handlar hundfrågan om konstant skällande och åtgärder för att komma åt problemet. Det är andra delen.

Arkivbild

Fortsättning på förra veckans fråga: Hund som skäller för att den är osäker

Skäller din hund vid specifika saker eller situationer, då är det troligen så att den skäller för att den är rädd. Hundar som är rädda/osäkra på andra hundar skäller ofta vid hundmöten. Som för att mota bort den mötande hunden, har vi vår hund i koppel så kan den ju inte fly bakåt även om den skulle vilja. Det kan ju vara så att den försöker ”rädda” dig också trots att den är rädd.

Du behöver ändra hundens känsla för att hunden ska funka vid hundmöten. Jobba med hundens självförtroende. Hur man tränar självförtroende kan du antigen hitta bra övningar på internet eller anlita hundtränare eller gå kurs. För att hunden ska kunna ändra känsla så kan det fungera att du ger den godis, håller avstånd och tittar dit du ska. Din blick ska inte vara på den andra hunden, utan du tittar åt de håll du ska.

Nästan alltid så tittar hunden åt de håll som du har blicken åt, tittar du på den andra hunden vid hundmöte, ja då är det ju dit din hund tittar också. Är hunden rädd och osäker då blir det ju jättejobbigt. Skällandet är ju de enda hunden kan ta till.

Att rycka i kopplet och skälla på hunden, det förvärrar ju bara situationen. Tänk dig själv om du är rädd för något och någon håller fast dig, skäller på dig och tvingar dig mot det som du är rädd för! Nej det känns inte bra.

Så ta hjälp för att reda ut om din hund är rädd, vad den är rädd för och hur du kan hjälpa den. Just nu har jag två hundar på kurs som är ganska små och rädda för stora svarta hundar. Det blir bättre och bättre för varje gång vi ses. Så ta hjälp för att reda ut skällandet. Varmt Lycka till!

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela