Nyheter

Hundfrågan 104: Hänsyn och respekt

Nyheter I dag handlar hundfrågan om hänsyn och respekt samt lite om sommavärmen.

Hur har det gått för er i värmen?
Tänker du på din hund, så att den inte överhettas. Tar du promenader tidigt på morgonen och sent på kvällen? Undvik promenader på den varma asfalten, det skadar hundarnas trampdynor. Som sagt, var rädd om din hund i värmen!


 

Nitro.

Förra veckan ställde ju Gunilla en fråga om hur man gör med människor som inte visar hänsyn och respekt för hundar och hundägare. Jag hoppas ni har funderat lite på det.

Jag tycker att hundägaren har rätt att bestämma vem som ska hälsa på hunden, vilka hundar som ska släppas fram.

Du som hundägare har ju ansvar för att skydda din hund. Alla hundar gillar inte att människor kommer fram och hälsar, eller i värsta fall ”flyger” fram och hälsar. Vissa hundar blir rädda, svårt för dig som inte känner att kunna läsa av hunden. Så låt bli andras hundar tills de ger dig tillåtelse att gå fram. I och för sig så är det många hundägare som inte ”vågar” säga ifrån. De uppstår en konstig situation när den som vill hälsa blir ”sur” av hundägarens svar. Men som sagt, strunta i det, det är du som hundägare som bestämmer. Det kan vara avgörande för mycket i hundens liv att den slipper hälsa på allt och alla.

På mina kurser får jag allt som oftast höra att människor bara går fram till hunden utan att fråga. De släpper fram sina barn som det är den naturligaste saken i världen, hundar är inte allas egendom. Jag och min kompis åkte på semester när hennes hund var cirka tolv veckor, en sådan söt liten valp. Vi stannade på en parkering så att hon skulle kunna gå ut med vovven, fram kommer en kvinna och går förbi kompisen, lyfter upp hennes valp och säger: Nämen gud så söt, vänder sig om till sin kompis och säger, titta en sådan söt hund, kom och klappa!

Helt respektlöst! I sådan lägen blir man ju helt ställd.

Så svaret på Gunillas fråga, säg ifrån, det är inte okej att gå fram till min hund utan att jag säger att det är okej. Det som min kompis kunde gjort var ju i efterhand att förklara för kvinnan att det hon gjorde inte var okej! Har du varit med om att någon gått fram till din hund utan lov?

Skriv och berätta!


 

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela


1 reaktion på Hundfrågan 104: Hänsyn och respekt

Tycker många hundägare visar dålig hänsyn och respekt, det verkar som det är självklart att man ska uppskatta hundar, både kopplade och lösa.

Kommentarsfunktionen är stängd