Nyheter

Hundfrågan 101: Hundens minne

Nyheter I dag handlar hundfrågan om hundens minne.

Visst minns en hund. Arkivbild

Den här hundfrågan fick jag av en kvinna som inte har hund. Hon brukar ändå läsa min hundspalt berättade hon. Det är så roligt att veta att ni läser, både ni som har och inte har hund.

Frågan hon ställde var: Har hundar bra minne?
Jag svarar då: ja.

Under mina år med hund så är det ju helt uppenbart att hunden har minne, som dessutom är jättebra. I och för sig så skiljer det sig ju lite mellan individer, precis som hos oss människor.

När vi jobbar med inlärning så är ju bra minne värdefullt.  För hunden att komma ihåg, vad var det som gjorde att jag fick min belöning, jag gör det igen! Om inte hunden får belöning då, ja då minns den att det är onödigt att göra det igen. Hundar känner igen och kommer ihåg ganska länge.

Uppenbarligen kan en hund minnas, eftersom den inte glömmer sina mänskliga vänner och andra djur i första taget. Därför står det klart att hundar har både kortsiktigt och långsiktigt minne.

De hundar jag har på kurs, de minns mig länge efteråt. De är helt uppenbart.

För många år sedan gick en kvinna valpkurs hos mig, ganska många år senare, då mötte jag en husse med hund i Apladalen. Precis när vi skulle mötas så ropade husse till mig: Jag vet inte vad det är med min hund, hon blev precis ”tokig” när hon såg dig. Sådan är hon aldrig annars. Hon ville fram till mig.

Då såg jag vem hunden var, husse hade jag aldrig träffat. Vi stannade en stund och pratade, så fick jag klappa om vovven, så både hon och jag blev nöjda.

Hunden kom ju såklart ihåg det positiva som hände när jag fanns med på valpkursen: Egentid med matte, gott godis, hundkompisar och jag. Idel positiva saker.
Tänk också på att hundar kommer ihåg saker som de inte tycker är så positiva.
Så summan av det hela, hunden har gott minne!

Tack Inga-Lill för din fråga.

Marianne Blixt

—–

Det ska vara roligt att ha hund och självklart ska det vara roligt att vara just din hund!

Har du något du vill jag ska skriva om så mejla mig.

Glöm inte att skicka in frågor till hundfragan@hundtrixet.se

Alla mina hundfrågor kan du läsa på min hemsida, hundtrixet.se under fliken Hundfrågan.

Tjingeling och lycka till /Marianne

Taggar

Dela