Nyheter

Hemundervisning inget alternativ när föräldrar är i riskgrupp

Nyheter Kommunens föräldrar ges ingen möjlighet att skydda sig själva, eller sina barn under rådande läge, då hemundervisning inte är ett alternativ.

Arkivfoto från en skolavslutning

Till landets största morgontidning har två föräldrar från Vaggeryds kommun skrivit, tillsammans med flera, en insändare om att skolplikten tvingar barn till skolan under den pågående coronapandemin, vilket går emot de mänskliga rättigheterna. I insändaren går att läsa att ”Den svenska hanteringen av coronapandemin vilar på tillit, förtroende mellan medborgare, myndighet, frivillighet och individens egna ansvar. Det rimmar illa med att föräldrar, som väljer att skydda sina barn, sin familj och i förlängningen allmänhetens liv och hälsa genom att under en period låta barnen följa undervisningen hemifrån. Föräldrarna hotas med olovlig frånvaro, anmälan till sociala myndigheter och vite för att tvinga barn till fysisk närvaro i skolan mitt under en brinnande pandemi. Och att detta gäller, obegripligt nog, föräldrar som tillhör riskgrupper för covid-19.”

Vi ringde upp en av föräldrarna bakom insändaren som är ett familjehem i kommunen.

– Läkaren har skrivit ett intyg där det står att, på grund av att jag är i riskgrupp, ska det beaktas i utredningen om hemundervisning. Läkaren får inte, från deras chefer, skriva ett utlåtande, för då går de över skollagen och det får läkarna inte göra i den här pandemin. Det här ger oss en orimlig situation och det gör att vi tagit eget beslut. Skolan svarar att de inte kan ta beslut efter ordet ”beaktas” och skolläkaren är konsulterad men det behövs ett utlåtande. Moment 22 och en rävsax för oss…  Vi är en stor grupp som håller våra barn hemma, vi är många föräldrar som är i riskgrupp. Även om det konstaterats covid-19 så ska man skicka barnen till skolan. Barnen är lika stora smittbärare som vi vuxna. Vi önskar att Skolverket och Regeringen ser över det här innan skolan börjar till hösten, om det är samma läge som det är idag. Många av de här föräldrarna som håller barnen hemma riskerar vite om man inte skickar barnen till skolan, säger familjehemsföräldern.

För att få hemundervisning krävs mycket arbete men många barn klarar av den här undervisning mycket bra.

– Jag vill att man ska gå ner mer på individnivå och inte dra alla över ett streck. Vad har familjen för förutsättningar för hemundervisning? Fungerar skolarbetet hemma? Att ta in fler aspekter i det här och inte bara lutar sig mot skollagen, kommenterar föräldern som poängterar att skolan är jätteviktig och det enda vapnet i sitt liv är kunskap och när det gäller barn i familjehem finns inget naturligt skyddsnät.

– Eftersom jag är i en riskgrupp har vi hållit oss isolerade. Barnens hemkommun går på Folkhälsomyndighetens direktiv och flyttar nu hem barnen efter fem år hos oss. Det är många familjehemsbarn som är oroliga och vi vet med säkerhet att barnen lägger skulden på sig själva, men det är alltid hemkommunen som har det yttersta ansvaret för barnen oavsett var barnen är placerade.

– Vi har löst skolarbetet hemma och ett av barnen sitter med i klassrummet via den digitala möjligheten. Vi hjälper såklart till och de får den kunskap de behöver. Den sociala biten är stor, även för oss vuxna, men i rådande läge får vi acceptera distans, avrundar familjehemsföräldern där barnen nu får lämna Vaggeryds kommun då familjehemsförälder är i riskgrupp och valt att hålla barnen hemma från skolan.

Per-Erik Lorentzon, barn- och utbildningschef i Vaggeryds kommun avböjer att kommentera enskilda fall och hänvisar till Skolverkets regler.

Taggar

Dela