Nyheter

Hemsjukvårdstaxa införs

Nyheter Ikväll beslutade fullmäktigeledamöterna att hemsjukvårdstaxa ska införas. Efter närmare en timmas debatt och voteringar..

Bo Svedberg (S) och hans partikollegor ville ha bättre underlag innan beslut

Ulrika Gustavsson från omsorgsförvaltningen inledde ärendet och berättade;

– Under 2018 har nämnden gett förvaltningen uppdraget att få budget i balans. En av dessa är avgiftstaxa för hemsjukvård. Vi är en av tre kommuner i länet som inte har någon avgift. I omsorgsnämnden har vi avgifter för andra delar, menar man från förvaltningen.

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, Glenn Lund (M).

– Enligt huvudregel får avgift tas ut vad kommunen beslutar. Vi har ingen avgift för hemsjukvård som bor i ordinärt boende. Enligt det nya förslaget så ser vi inte hur det slår mellan de olika individerna. Är det de svaga i samhället som ska betala? Enligt bifogade handlingar står det att det är svårt att räkna ut taxan. 280 personer skulle detta drabba om man skulle betala 214 kronor mer i månaden. Skulle det drabba en enskild person så kan det hamna om maxtaxen som är över 2 000 kronor. Här finns en kostnad. Det går säkert åt en halvtidstjänst att ta hand om detta. Årsbasis 350 000 kronor. Är det verkligen skäligt att ta ut avgift för en särskild grupp. Vi föreslår avslag, säger Bo Svedberg (S).

– Jag yrkar bifall på förslaget. För mig är det ganska enkelt. När vi åker till vårdcentralen betalar vi. Det är en service att få hemsjukvård i hemmet och då tycker jag att vi ska betala för det. Jag tycker det är helt rätt att vi har den här kostanden på servicen, säger Malin Ekman (L).

– Det blev inte kortfattat ärende iallafall. När jag räknar på det här och den halvtiden som ska faktura det här, kanske vi kan dra ner till 30 kronor per faktura. Vi hamnar kring 52 000 kronor. Det är stor skillnad i våra beräkningar. Drabbad säger du. Det är så att vi har ett högkostnadsskydd och det är samma belopp som man använder i hemtjänsten. Vidare om man har åtgärder inom omsorgen och då kan man få max 2 225 kronor i månaden. Hur många betalar inte för att de har hemtjänst och hur många är det som inte betalar för att de har liten pension. Det gör det mycket svårt att beräkna, säger Glenn Lund (M).

– Vi hade ett yrkande från Bo Svedberg att det skulle återremitteras till omsorgsförvaltningen. Därför står vi med samma grund som förra gången. Samma beräkningar och det har inte hänt någonting sedan sist. Vi yrkar på vårt ändringsyrkande att det ska vara samma i region som kommun. Det betyder fritt från 85 år och en maxtaxa på 250 kronor. Det ska också bli som Haris sa förra fullmäktigemötet att det måste vara likvärdigt. De som står och svajar mellan att gå till vårdcentralen eller få hjälp hemma, varför ska det vara gratis att få hjälp hemma, menar Jan Cherek (SD).

– Andra siffror är svåra att beräkna. Varför har ni då räknat ut en taxa. Vi hade inte rätt siffror att gå på tidigare. Hade jag koll på vad siffrorna säger och därför står vårt yrkande kvar, Bo Svedberg (S).

– Det här stämmer och det är svårt att ha en beräkning. Det finns en fördel och det är flera kommuner som är före oss. Starkt argument för oss. Bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gottlieb Granberg (M).

– För de som inte är så insatta så ska man veta att hemsjukvårdsavtalet slöts med regionen bara för några år sedan. Aneby kommun, var först ut, och de har haft avgift sedan 2009. Sedan 2013 har de flesta kommunerna i länet anammat taxa. Det handlar om tröskelprinicpen. Ska du ha vården hemma eller på vårdcentralen. Orkar du inte passera tröskeln ska du få hjälp hemma. Länet var sist med att införa hemsjukvård och där hade man just avgift på ett eller annat sätt, då det gäller likabehandlingsprincipen. Man kan naturligtvis vrida och vända på det ekonomiska. Det bästa är såklart att ingen får faktura och att man är frisk. Men det är fullt tillräckligt för mig nu när vi har fått fram ett förslag. Omsorgsnämnden får ett nytt problem i sitt knä om inte avgiften blir av, då budgeten ska i balans. Antingen litar man på det som förvaltningen har kommit fram till. Jag litar på förvaltningen, säger Hans-Göran Johansson (C).

– Hemsjukvården har förändrats. Vi får ut betydligt mer sjukare och mer svårbehandlad person i verksamheten än vad vi fått tidigare. Vi lägger 20 miljoner på detta och att vi behöver pengar till det här vet vi redan. Jag yrkar bifall igen, säger Glenn Lundh (M).

– Jag tycker att det var många kloka talare. Klart att man ska betala för hemsjukvården. Kommer min veterinär hem till mig och mina kor, så får jag givetvis betala, jag yrkar bifall, säger Johan Hilding (C).

– Viktigt med likabehandling. Sjukvården ska kosta lika mycket oavsett vem som utför den. Hur värderar vi arbetet? När hemsjukvården kommer till samma brukare har vi sagt att det inte är en tjänst som man kan betala för. Jag tycker att vi ska värdera arbetet, därför står vi bakom förslaget, Håkan Johansson (KD).

– Vi är inte emot någon taxa, men däremot behöver vi siffror som vi kan stå bakom. Vi känner att det här inte är någon siffra som vi kan stå bakom. Det finns erfarenhet hos andra kommuner, men var finns det att läsa? Vi vet att det är en service, men den ska vara rätt, säger Anette Myrvold (S).

– Bra att Ulrika är här och kan berätta vad administrationen kostar. Nu fick vi reda på att det kostade 30 kronor per faktura. Jag fick inget svar varken innan eller nu. Tyvärr jag tror inte på det här, jag håller med Bo Svedbergs avslag, yrkar Anders Ferngren (S).

”När det gäller administrationen att vi har ett utbyggnadssystem för att vi ska få fram rätt taxa. Vi lägger inte enorm tid på detta. Större administrativt problem, än det här, är om vi ska omfördela vår verksamhet, menar Ulrika Gustavsson omsorgschef”.

Jan Cherek (SD) har yrkat en matchning av avgiften inom regionen och avgiftsfritt 85 år och uppåt. (SD) är för avslaget och vill ha ett ändringsyrkande.

Kommunfullmäktiges ordförande Camilla Rinaldo Miller (KD) bifaller kommunstyrelsens förslag. Bo Svedberg (S) vill ha votering.

Röstningsresultat; 33 jaröster och 18 ledamöter röstade nej.

Avgiftstaxan för hemsjukvården inom Värnamo kommun beslutades att införas från och med 1 januari 2020.

Nästa votering gällande (SD);s matchning och blev avslaget enligt muntlig röstning. (SD) begärde votering. Voteringen slutade med 25 nej och 18 avstod och 8 svarade ja. Ändringsyrkandet avslogs därmed. (SD), (S) och (MP) reserverade sig mot beslutet angående ändringsyrkandet.

Taggar

Dela


1 reaktion på Hemsjukvårdstaxa införs

Märklig kommentar från Johan Hilding (C) i debatten. Hur kan han jämföra de äldre och sjuka med kreatur?
Nu förstår man hur de inom Centerpartiet värderar de äldre människor som kämpat och byggt upp landet, betalt skatt och nu är hjälpbehövande. Tragiskt och pinsamt resonemang från Centern.

Kommentarsfunktionen är stängd