Nyheter

Helgens skyddjakt på varg gav inget

Nyheter Helgens skyddsjakt på varg i västra delen av Vaggeryds kommun gav inget resultat. ”Det kan finnas mer än en varg på västra sidan”

Arkivfoto; Thimmy Modée

I lördags morgon vaknade familjen Andreasson av förödelser på sin gård i Ålaryd, väster om Skillingaryd, där två lamm avlidit och fem skadade hittades efter nattens vargangrepp. Bengt var arg och ledsen och hoppades att jakten på varg under natten skulle ge resultat när vi pratade med honom i telefon under lördagskvällen. Men nej. Ingen varg skjuten i helgen och ingen varg har heller setts till under söndagen eller gårdagen i området.

Vi har fått en pratstund med Linda Andersson som är rovhandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Är det speciella jägare som sköter skyddsjakt?
– Ja, det är det. En jaktledare som utser deltagande jägare. Antalet deltagande jägare är litet och anpassas utifrån varje jakttillfälle, som oftast utgår från angrepp för att säkra att det är en skadegörande individ som fälls, berättar Linda Andersson.

Eftersom många jägare finns ute i skogen under annan jakt, som pågår i nuläget, tar man inte hjälp av dessa lokala jägare?
– Vi är angelägna om att fälla en skadegörande individ. Därför utgår vi från angrepp och antingen spårar upp vargen, om det finns förutsättningar för det, eller bedriver vargjakt vid hagar i närmaste anslutningen till senaste angreppet, men ibland även vid platser för tidigare angrepp. Vi vill att jakten ska ske kontrollerat. De som finns med i jaktlaget har ingen särskild utbildning för att delta i vargjakt. För spårning och jakt med hund krävs dock erfarenhet.

Är det bara fårägarna som ska vara oroliga för vargen?
– Nötdjur kan drabbas av vargangrepp de med. Men det är inte så vanligt. Det händer att nötdjur kan skrämmas ur sin hage och ibland går det att härleda till att varg varit i närheten eller i hagen.

I länet har det observerats varg både på östra och västra sidan av E4:an. Är det samma eller har vi olika individer på var sin sida?
– Vi vet inte säkert men det skulle kunna vara en annan individ. Förmodligen är det fler än en individ som har rört sig i området väster om E4:an.

Enligt tidigare rapporteringar skulle det vara en hona och en hane som är i västra delen av länet. Hur ser Länsstyrelsen på om dessa två individer bildar revir?
– Vi har resultat från två spillningsanalyser. Hanens spillning är insamlad i början av juli i sydöstra delen av länet och tikens i slutet av juli knappt tre mil nordöst om hanens. Vi har inga indikationer om att de skulle ha rört sig tillsammans. Om det skulle bildas en parbildning framöver så är det något som vi på Länsstyrelsen kommer att följa upp under inventeringsperioden som är mellan 1 oktober och 31 mars, avrundar Linda Andersson på Länsstyrelsen.

Jaktområdet, som uppdaterades igår eftermiddag på Länsstyrelsens hemsida, omfattar delar av Gislaveds, Gnosjö och Vaggeryds kommuner. Området begränsas av länsgränsen i väster och i söder följer gränsen vägen till Våthult, vägen från Våthult till riksväg 27, söderut längs riksväg 27 till Anderstorp, vägen mellan Anderstorp och Kulltorp, vägen mellan Kulltorp och Uppebo. I Uppebo följer gränsen vägen österut till Klevshult och därefter längs E4:an norrut till vägen mot Bondstorp, vidare mot Stengårdshult och därefter till Öreryd och vägen via Fagerberg till länsgränsen. Utökningen av jaktområdet grundar sig på att två av angreppen skett utanför det ursprungliga jaktområdet och att dessa bedöms kunna ha samhörighet med angreppen längre västerut i länet.

Jakten avlyses när ett djur har skjutits. Om vargen följs och går ut ur ovan jaktområde får jakten fullföljas och vargen fällas även utanför ovan angivna område under förutsättning att det inte råder tvivel om att det fortfarande är förmodat skadegörande varg som följts. Skyddsjakten får bedrivas med hjälpa av högst två hundar som förföljer vargen samtidigt, dessa hundar ska vara speciellt tränade för jakt efter rovdjur.

Jaktledaren utser de personer som får jaga med stöd av Länsstyrelsens beslut. Uppgifter om samtliga jaktdeltagare ska kunna uppvisas för både polis och Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen uppmanar djurägare i området att om möjligt utföra sin tillsyn av tamdjuren direkt på morgonen så att eventuella fler angrepp kan upptäckas så snart som möjligt. En tidig kontakt med Länsstyrelsen om förmodade angrepp kan underlätta skyddsjakten.

Taggar

Dela