Nyheter

Hästar är livet

Nyheter Det är en devis som verkligen stämmer för Viktoria Almgren som har sitt stall och verksamhet utanför Värnamo. Där har hon ett 20-tal hästar i träning

Viktoria Almgren är i dagarna aktuell då Falsterbo Horse Show startar med mängder av tävlingar i såväl hoppning som dressyr. Arrangemanget pågår i tio dagar och är en stor internationell tävling. För Viktorias del är det hoppning som gäller med hästar som är fem, sex och sju år gamla.

– Vi ställer upp i flera klasser och har sju hästar med oss till Skåne, säger Viktoria som har tävlat i Falsterbo ett flertal gången och har ett antal segrar i bagaget.

Viktoria har alltid haft ett stort hästintresse och började redan från tidig ålder att ägna sin fritid åt stallet och hästarna. Vid elva års ålder fick hon en ponny och där och då startade det som nu är ett företag med ett antal anställda. Mycket av sina kunskaper fick hon genom att vara i stallet och finnas bland hästarna men hon har även en formell utbildning. Viktoria har studerat vid hippologiska högskolan i Flyinge, en utbildning som lyder under Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har dessutom rest runt i Europa och jobbat med flera välkända tränare och där tagit till sig metoder som hon sedan anpassat till sin verksamhet.

Samspel mellan ryttare och häst

Att träna och utbilda en häst är en omfattande procedur som måste utgå från hästen och det gäller att skapa ett förtroende för att lyckas i takt med att träningen blir mer och mer avancerad.

– Förtroende är avgörande för hur bra hästen kan bli, menar Viktoria. Det handlar om att hästen måste lära sig att vara koncentrerad på sin uppgift och kunna stänga ute störande moment. I fallet Falsterbo Horse Show är det den stora mängden åskådare med folk som rör sig och störande ljud som ska bemästras. Som exempel kan nämnas alla fanor och flagglinor som smattrar i vinden tillsammans med allt annat som inte finns i vardagen.

Hopphästar, som är framavlade för att bli just hopphästar, får sin inridning efter 2,5 till 3 års ålder och det är då grunderna läggs. Som inom all idrott gäller det att vara stark såväl fysiskt som psykiskt och det gäller för både ryttare och häst. Om hästen ska lyckas och göra goda resultat ligger det mycket i hästens mentalitet.

Verksamheten

Viktoria har ett 20-tal hästar i träning, en del som hon äger och några som hon är delägare i. Utöver det finns ett antal som placerats hos StallV av andra ägare, hästar som behöver proffesionell träning. I företaget finns två anställda för att få verksamheten att löpa.

– Jag är ute och tävlar omkring 40 helger/år, berättar Viktoria och då måste då måste allt fungera som vanligt på hemmaplan. Det finns fortfarande hästar som ska skötas.

– Falsterbo Horse Show rekommenderas som besöksmål, säger Viktoria Almgren. Det är en speciell atmosfär med mycket folk från flera länder, något som är en behållning även om man inte är hästbiten, avslutar Viktoria.

Taggar

Dela