Nyheter

Hans-Göran svarar Svante

Nyheter Inför kommunfullmäktige i kväll har Hans-Göran Johansson (C) svarat på en interpellation från Svante Olson (V)  

Frågan handlar om: Kan vi inte prova avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar.

Hans-Göran svarar så här:
Kollektivtrafiken inklusive Närtrafiken är en verksamhet och uppgift som Regionen övertagit och driver. Regionens inriktning är att 50 % av kollektivtrafiken och närtrafiken betalas via skatt och 50 % betalas via avgifter eller biljettintäkter. Om något skall vara avgiftsfritt eller GRATIS som du oftast tycker är det någon annan som skall betala. En ganska generös möjlighet att åka kollektivtrafik, tycker jag.

För något år sedan infördes Ungdomskort, där ungdomar kan betala 175 kr/månad och sedan åka så mycket tåg, buss och annat kommunalt färdmedel man vill. Detta har ökat resandet i länet/regionen på ett bra sätt, vilket är positivt.

Skolskjuts får man enligt ett speciellt system som idag inte är ihopkopplat med detta Ungdomskort utan skolskjuts åker man till och från skolan. Vi har ej samma system som i Östersund som du åberopar. Skolskjutsama i Vämamo kommun kostar långt mer än 4 miljoner, vilket du påstår.

Inför starten av den nya linjebusstrafiken i Vämamo planeras någon form av introduktionserbjudande för alla, inte bara för ungdomar. Vad det exakt blir vet jag inte idag. Om det då blir helt avgiftsfritt vet jag inte, varför du inte kan få ett bättre svar idag.
Denna linjebusstrafik syftar just till att minska biltrafiken i centrala Vämamo och öka cykel- och kollektivtrafiken.

Taggar

Dela


1 reaktion på Hans-Göran svarar Svante

Det är ju ett bra förslag av Svante! Ingen åker i de nya elbussarna. Fyll dem till bredden med ungdomar och pensionärer.

Det är ett misslyckande som politiker att ordna miljöbussar hit som ingen åker i. Det saknas verkligen en analysförmåga där när man inte förutser att de kommer åka tomma i en liten ort som Värnamo.

Ni måste förstå att en miljöbuss utan passagerare är en miljöbov? Det finns också en annan dimension i det att pensionärer och ungdomar ofta får skjuts av sina föräldrar/barn, vilket tär på miljön, vägarna samt också den egna ekonomin (såklart).

Det sitter gamla trötta gubbar i vår kommun och bestämmer, de verkar vara skitkorkade också. Hjälp.

Kommentarsfunktionen är stängd