Nyheter

Hälsoprojekt startar för elever och föräldrar

Nyheter Till hösten kommer Värnamo kommun att med Hälsosam Uppväxt i Värnamo kommun i spetsen att starta ett nytt hälsoprojekt vid Rörstorpsskolan i Värnamo och vid Rydaholms skola.

Bakre raden rån vänster: Hans-Göran Johansson, Håkan Roos och Ulf Sjölin. Främre raden från vänster: Johan Arvidsson, Linda-Marie Rönnqvist och Maja Stenviken. Privatbild

Projektet involverar forskning, näringsliv, skola, kommunmedborgare och insamlingsstiftelsen En Frisk Generation. En Frisk Generation är en icke vinstdrivande, opolitiskt och religiös obunden organisation som arbetar hälsofrämjande med inriktning mot barnfamiljer.

Projektet blir verklighet tack vare Syskonen Inger och Sixten Norheds Stiftelse, som bidrar med en stor summa pengar.

• Aktivera hela familjen
Till hösten kommer kommunen att arbeta med aktiviteter för 8-åringar och deras familjer, vid Rörstorpsskolan och Rydaholms skola. Hälsokoordinator och två gruppledare kommer att möta familjer varje vecka. Familjerna kommer att få prova på olika aktiviteter och vid varje avslutad aktivitet serveras också en måltid i skolans matsal. Detta för att främja goda och hälsosamma matvanor.

• En Frisk Generation
En Frisk Generation startades 2011 som en följd av Stopp-studien som genomfördes på Karolinska Institutet. Studien visade att barn var som mest inaktiva på kvällar och helger, tid som spenderades med familjen. Studien visade också att den spontana aktiviteten hos barn sjönk vid 10 års ålder. Som svar på denna utmaning grundades Insamlingsstiftelsen En Frisk Generation. Sedan starten har H.K.H. Prins Daniel varit engagerad som beskyddare för organisationen.

– Tack vare Hjärt- lungfonden och vårt samarbete har vi kommit i kontakt med Syskonen Inger och Sixten Norheds Stiftelse som nu gör denna viktiga satsning för en förbättrad folkhälsa i Värnamo möjlig. Barn som växer upp idag riskerar att få sämre hälsa än tidigare generationer. De vanor som man har med sig som barn följer ofta med livet ut, så det är viktigt med tidiga insatser, säger Janna Hellerup Ulvselius Generalsekreterare En Frisk Generation.

Sedan 2015 har Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet, tillsammans med Gisela Nyberg och Susanne Andermo utvärderat effekten av metoden. Susanne Andermo, som är kvalitativ forskare i teamet, kommer att göra en studie av lärares och föräldrars upplevelser om hur interventionen i Värnamo påverkar bland annat familjernas livsstil och barnens inlärning.

Taggar

Dela