Nyheter

Hälsa och mat i fokus

Nyheter Hälsa och mat står i fokus när Värnamo kommuns måltidsservice satsar på att utbilda såväl måltidspersonal och chefer som pedagoger och föräldrar under hösten. Som final serveras en festlig vegetarisk Nobelmiddag i skolor och förskolor den 10 december.

Cecilia ”Sassa” Corin, matkonsulent på Hushållningssällskapet. Bild: Pressbild

– Vi gör den här satsningen kopplat till Hälsosam uppväxt i Värnamo, HUV. Syftet är att inspirera till hälsosam mat med stor andel växtbaserade inslag i förskola och skola, men också i hemmen, säger Therese Petersson, vikarierande måltidsplanerare i kommunen.

Starten gick 25 och 26 oktober. Då utbildades alla medarbetare inom måltidsservice i två grupper av Cecilia ”Sassa” Corin från Hushållningssällskapet.

Utbildningen handlar om näringslära, råvaror, nya livsmedel, växtbaserad livsmedelskunskap, matsedelsplanering och inte minst goda exempel.

Digital föreläsning

Del två i satsningen Gröna val involverar inte bara kökspersonal utan även pedagoger och vårdnadshavare. Cecilia ”Sassa” Corin från Hushållningssällskapet föreläser om praktiska, goda och konkreta tips på hälsosam och rolig mat till vardag och fest. Utbildningen sker digitalt så vem som helst som vill inspireras till grönare val kan välja att vara med. Föreläsningen sker under tisdagskvällen 30 november och länken finns tillgänglig på kommunens hemsida.

– Både pedagoger i skola och förskola och föräldrar är viktiga för att barnen ska få hälsosamma vanor med sig från start, säger Therese Petersson.

Nobelmiddag

Stor final för satsningen blir det på själva Nobeldagen 10 december. Då serveras en nobelmiddag i förskola och skola.

– Nobeldagen är en fredag i år, så det passar ju bra att bjuda på extra festlig mat den dagen, säger Therese Petersson.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela