Nyheter

Håkans kamp mot cancern

Nyheter Mitt uppe i karriären fick 56-årige Håkan Johansson verksam i Värnamo – tidigare bland annat i Skillingaryd – beskedet som alla fasar för: Han hade drabbats av cancer.

Strax före julen 2016 fick Håkan Johansson beskedet att han drabbats av blodcancer.  [1/5]

Cancern går inte att bota, men den går att behandla med bromsmediciner, berättar Håkan Johansson.  [2/5]

Politiken och arbetet i nämnden har fått läggas åt sidan. Under hösten hoppas Håkan på att så smått komma tillbaka.  [3/5]

Nu samlar Håkan kraft efter sin behandling. Jag gick ner cirka tio kilo, men nu har aptiten börjat komma tillbaka och jah har gått upp något kilo.  [4/5]

Håkan Johansson är otimistisk. – Jag har gjort första återkontrollen och alla värden såg bra ut, berättar han.  [5/5]

En cancer som läkarna dessutom inte kan botar honom från. Detta är ett besked som kan chocka vem som helst.

– Jag vet inte riktigt vad jag tänkte när jag fick beskedet, men läkarna förklarade behandlingen och prognosen på ett mycket bra vis, berättar Håkan Johansson.

Många känner igen Håkan när de möter honom på stan. I alla tider så har han varit en flitig och engagerad musiker. Bland annat spelar han tillsamman med Gislaved storband och kören Lingon och mjölk.

– Musiken har alltid varit viktig för mig. Jag har spelat i flera olika band under åren och spelar så mycket jag kan, fortsätter han.

En annan av hans stora passioner handlar om något så alldagligt som politik. I 20-årsåldern började han engagera sig på allvar, genom att bli medlem KDU, Kristdemokraternas Ungdomsförbund.

Det politiska engagemanget har eskalerat med åldern. Vid sista valet fanns hans namn med på flera vallistor, både till kommunfullmäktige och till Landstinget. Valet slutade med att Håkan Johansson blev ordförande i nyinstiftade samhällsbyggnadsnämnden.

I takt med att ha blivit mer erfaren som politiker har också förtroendeuppdragen ökat i antal. Om det beror på ökad framgång för partiet eller om det handlar om att han blivit bättre som politiker, vill han inte gissa sig till.
– Men jag har väl inte gjort bort mig helt som politiker så jag har ju fått en hel del förtroende från partiet, berättar han.

För två år sedan inträffade något som kunde satt tvärstopp på både hans politiska karriär och hans musikspelande. Och som också kunde tagit hans liv. Han fick en stroke.

Ironiskt nog kan det varit stroken  som senare räddat hans liv.

– I samband med stroken togs en mängd olika prover. Läkarna ville noga följa upp och utreda stroken, fortsätter Håkan.

Mängder av prover togs och ett av dessa prov visade ett blodvärde som inte riktigt var som det skulle.
– Då var det för tidigt att säga vad orsaken var, så de fortsatte att ta fler prover, berättar han vidare.

Ett år efter att proverna börjat kontrollerats fick han sin diagnos.

Dagarna innan julen 2016 fick han beskedet.
– Läkarna berättade då att jag fått multipelt myelom, en typ av blodcancer, förklarar han.

Självklart var beskedet mycket tungt.
– Men läkarna förklarade verkligen bra, de sa att det inte går att bota cancern. Läkarna poängterade också att sjukdomen går att behandla med bromsmediciner och den går att leva med, säger Håkan.

Efter att diagnosen ställts påbörjade processen att bekämpa cancern. 4–5 cellgiftsbehandlingar tog på Håkans krafter.

I mars månad väntade en annan stor behandlingsinsats. På universitetssjukhuset i Linköping fick han genomgå en benmärgstransplantation.
– Sedan fick jag ligga kvar i Linköping fyra dagar. Efter det blev det transport till Sjukhuset i Jönköping. Där blev jag isolerad i ett rum under några veckor.

I samband med cellgiftsbehandlingen och benmärgstransplantationen skedde en drastisk försämring av Håkans immunförsvar.
– Allt immunförsvar som jag byggt upp under över 50 år försvann, förklarar han.

Under tiden som han låg isolerad i Jönköping fick han mycket tid över till att tänka.
– Bland annat berättade läkaren att den sista påsen med cellgift, som jag fick dagen innan transplantationen var mycket giftigt. Det var en dos som skulle kunna döda en fullvuxen man.

Håkan berättar att det egentligen var först i Jönköping, på isoleringen, som han kom till insikt hur farlig sjukdomen är.
– Läkarna hade sagt att sjukdomen är dödlig och att den inte går att bota, men sjukdomen går att behandla med bromsmediciner, säger Håkan.

Nu,  fyra månader senare är han fortsatt sjukskriven.
– Läkarna tycker att jag ska ta det lugnt, i augusti ska jag träffa läkarna för att diskutera hur jag ska kunna börja arbeta igen. Förmodligen blir det så att jag börjar lite med politiken, sedan får vi se, förklarar han.

Hans brist på immunförsvar har fått en del bieffekter som man kanske inte tänker på i första hand.
Alla hans vaccinationer mot olika barnsjukdomar är nu ogjorda och ska tas om igen om några månader.
Under sin sjukdom har han tappat cirka tio kilo.

– Det var deprimerande när jag kom hem, i två månader tyckte jag att all mat smakade konstigt, men nu börjar maten smaka bra igen och jag har gått upp några kilo, avslöjar han.

Cellgifterna gjorde att håret började falla, så därför har han valt att raka bort det som var kvar.
– För mig har jag under tiden jag varit sjuk hela tiden varit lite mentalt före min sjukdom. Man tror att man är friskare än man är i verkligheten, att det bara är att börja jobba igen.

– Sedan inser man hur stor behandling som man faktiskt har genomgått, berättar han.

Han berättar att han har stor respekt för läkarnas kunskap.

– Det finns många olika sorters cancer, men läkarna börjar få kontroll på allt fler.  Vem vet, snart kanske det finns ett botemedel mot detta, fortsätter han.

Håkan berättar också om det stora stödet som han fått från nära och kära.
– Mina två bröders stöd har betytt mycket under den här tiden. Sedan har min församling gett mig mycket stöd och bett för mig. Det har också betytt mycket, konstaterar han.
Till sist så ger han ett enkelt råd till människor som i framtiden kommer få ett cancerbesked. Kom i håg att ett cancerbesked i dag inte måste var det samma som en dödsdom,  avrundar han.
Taggar

Dela