Nyheter

Habiliteringspengar för dagersättning rekvirerades inte

Nyheter Värnamo kommun sökte och fick statsbidrag som inte nyttjades

Bild: Riksbanken

Förra året fick kommunerna möjlighet att söka ett särskilt statsbidrag för införande av eller höjd habiliteringsersättning. Att betala habiliteringsersättning till deltagare i verksamheten är inte reglerad i lag utan är ett sätt att stimulera den enskilde att delta i verksamheten. De som deltar gör det utifrån den kapacitet de har.

När erbjudandet om statsbidrag kom ansökte Värnamo kommun och beviljades 1155000 kronor. Statsbidraget var ett stöd som enbart gällde för 2018.

När kommunen gick igenom kriterierna för stödet noggrant visade det sig att pengarna var anslagna för att införa eller höja dagersättningen. Eftersom kommunen redan hade dagersättning införd så beslutade man sig för att inte rekvirera pengarna med motivet att de redan hade ersättningen och att stödet var ettårigt som gällde enbart 2018.

Värnamo kommun har dagersättning på hel- eller halvnivå, en ersättning som följer basprisindex som justeras upp årligen och finansieras via den kommunala budgeten. De följer utvecklingen i grannkommunerna så att det inte uppstår stora omotiverade skillnader i ersättningen.

Taggar

Dela