Nyheter

Gräver för framtiden i Bredaryd 

Nyheter Fem byggnationer, 65 000 kvadratmeter och nya arbetstillfällen. Det blåser friska framtidsvindar i Bredaryd.

Det grävs för framtiden i Bredaryd. Zinkteknik bygger ut med 5 000 kvadratmeter. På bilden syns från vänster: Fredrik Hammar (Atorp Automatsvarvning AB) , Niclas Svensson (Zinkteknik), Fredrik Eriksson (Bredaryds Bud och Godstrafik AB), Jens Svensson (Zinkteknik) och Dennis Andersson (Installationsteknik i Småland AB).  [1/4]

Fredrik Hammar visar upp den första etappen på Atorp Automatsvarvnings nya produktionsdel och lageryta. En utbyggnad som ger företaget 750 kvadratmeter ny yta.  [2/4]

På Ängarnas industriområde bygger Bredaryds Bud och Godstrafik sin nya terminal på den 23 000 kvadratmeter stora ytan. Arkivbild  [3/4]

Bredaryds Bud och Godstrafik får sällskap på Ängarna i form av Scandinavian Medical Systems AB, som har köpt 35 000 kvadratmeter och flyttar sin verksamhet.  [4/4]

Molnen har täppt till måndagshimlen, men inne i entrén på Zinktekniks lokaler på Industrivägen i Bredaryd står fem personer för glada leenden. Dennis Andersson, Niclas Svensson, Jens Svensson, Fredrik Hammar och Fredrik Eriksson representerar fyra företag som satsar för framtiden.

– Det är unikt när tre företagare på samma väg bygger ut samtidigt. Det är rätt mycket på gång i Bredaryd och det kommer att vara lite svårframkomligt på Industrivägen i Bredaryd framöver, säger Dennis Andersson.

För fem år sedan startade han och Kristoffer Installationsteknik i Småland AB. Efter att ha köpt en rörmokarfirma och sedan Torskinge Plåt bygger företaget ut sin yta med 800 kvadratmeter för att samla alla verksamheter på ett och samma ställe. 

– El, vs och ventilation går ihop. För oss handlar det om att kunna hjälpa till med alla delar om kunden vill, säger Dennis.

Längre bort på Industrivägen ligger Atorp Automatsvarvning som Fredrik Hammar företräder. På baksidan har stommen för den första etappen på företagets nya produktionsdel och lageryta kommit på plats. 

  Det har varit påkallat en längre tid att få bygga ut. Nu bygger vi ut med 750 kvadratmeter. Vi söker folk för fullt, har anställt ett par medarbetare och kommer att anställa säkert ett tiotal till när allt är klart, säger Fredrik Hammar. 

Även för Zinkteknik väntar nyanställningar. För tre år sedan köpte de Elajos gamla fastighet på granntomten. Den gamla fastigheten är mejad till marken och arbetet är i full gång. Totalt kommer utbyggnaden på fabrikens söder- och västersida resultera i 5 000 nya kvadratmeter yta.

– Vi bygger bland annat nya kontor, lager och personalyta. Vi beräknas vara färdiga med det hela till nästa sommar. Vi har beräknat det till att den här investeringen kan resultera i en expansionökning på uppemot 50 procent, säger Jens Svensson.

– Det som är lite tråkigt är att vi renoverade här för bara något år sedan. Det är lite tradigt att gå in och riva i det man har byggt tidigare, men vi vet att det är värt det i det långa loppet och det kommer att göra oss mer attraktiva, säger Niclas Svensson. 

Men det är inte bara på Industrivägen som framtidens vindar blåser. På försommaren berättade vi om Bredaryds Bud och Godstrafik AB:s miljonsatsning ute på Ängarna, i form av en verksamhetsflytt in i en ny terminal med 1 400 kvadratmeters yta och plats för 15 lastbilar samtidigt. En investering som innebär att åkeriet går från 6 000 till 23 000 kvadratmeters yta.

– Tillväxt är a och o. Det är mycket arbete med det hela, men det skapar mycket intresse. Det blir en positiv spiral av det hela. Nu i veckan sätter vi spaden i marken, berättar Fredrik Eriksson. 

Åkeriets storetablering på Ängarna är inte den enda som är på gång på industriområdet. I förra veckan berättade vi om Scandinavian Medical Systems AB:s affär med kommunen, i form av ett köp av 35 000 kvadratmeters yta på samma plats.

– Genom köpet av tomten säkerställer Hammarplast Medical AB möjligheterna till fortsatt expansion för vår verksamhet i Bredaryd. Bygget kommer att ske etappvis, skriver Ola Hansson, vd för Hammarplast Medical AB, i ett mejl till redaktionen.

Totalt sett handlar de fem satsningarna om markutbyggnader på drygt 65 000 kvadratmeter i Bredaryd. 

– Så många arbetstillfällen som kommer att skapas här kommer att öka attraktionen både för Bredaryd som samhälle och för kommunen. Det som vi skulle vilja skicka med till kommunen är att arbeta för bättre bussförbindelser då dessa satsningar kräver anställningar i hela kommunen, avrundar Fredrik Hammar. 

Taggar

Dela