Nyheter

Granförsäljaren om Värnamo: ”En härlig köpstad”

Nyheter Julgransförsäljaren Robin Lejtzén berömmer Värnamo. – Staden har en fin handelstradition och det är underbart att stå här på torget, säger han.

Julgransförsäljaren Robin Lejtzén berömmer Värnamo. – Staden har en fin handelstradition och det är underbart att stå här på torget, säger han.  [1/4]

Granarna som säljs på torget är kungsgranar och rödgranar från en odling i Degeberga.  [2/4]

Förutom granar säljs även ved.  [3/4]

Försäljningen sker på Flanaden.  [4/4]

I helgen firades första advent, vilket innebär att julen står för dörren. I samband med det hela startade julgransförsäliningen på Flanaden i Värnamo. Vi tog oss ner till torget för att ta pulsen på försäljarna. 

– Hittills har det varit lugnt. Det brukar vara lite segt i början, men ju närmare julen vi kommer desto större blir intresset. Förra året nådde vi rekordnivåer när intresset för pyssel hemma ökade, så jag tror att vi når liknande nivåer i år. Jag gissar på att försäljningen brakar loss mot slutet av nästa vecka, berättar försäljaren Robin Lejtzén. 

Granarna är av två sorter, rödgranar och kungsgranar. De kommer från en odling i Degeberga, söder om Kristianstad. Robin Lejtzén berättar om sina bästa tips för att sköta om en gran. 

– När du tar in en gran så ska du helst ställa den i garaget först så att den anpassar sig till kombinationen av värme och kyla innan du slussar in den i huset. Sätt ner den i vatten och skär bort en bit i botten så att den suger ordentligt med vatten. Fyll på med vatten tre-fyra gånger om dagen i början, sedan räcker det med en-två gånger om dagen.  

 Utöver granar säljs även bland annat ved.

– Nu så här i energikristider så är det perfekt att ha en braskamin hemma. Veden vi säljer här är utmärkt för en öppen spis. 

Försäljningen sker på Flanaden och Robin Lejtzén berömmer Värnamos handelskultur. 

– Jag har varit och sålt på många platser men Värnamo är en handelsstad utöver det vanliga. Det är otroligt kul att stå här mitt på torget. Du har kollegor som säljer grönsaker och det är liv och rörelse här. På andra orter har man stått utanför stora köpcentrum eller ute i förorten, men det här är en helt annan miljö. Värnamoborna är positiva och trevliga. 

Taggar

Dela