Nyheter

Gottlieb svarar Jörgen om reningsverk och oförutsedda investeringar

Nyheter Gottlieb Granberg (M) svarar på Jörgen Skärins frågor angående reningsverk och simhall i kommunen.

Interpellationstext nr 3: ”Tidigare har vi sett ”sticka huvudet i sand”-tendenser från Alliansen som när vårt tidigare reningsverk var uttjänt och EU gav oss vitesföreläggande för att vårt reningsverk var så dåligt på att rena vårt avloppsvatten från kväve.”

Det korta svaret är: Förändrade EU-krav, men jag ska ge lite mer fakta.

För cirka 15 år sedan kom krav på kväverening från länsstyrelsen. Då blev det beslut om nytt reningsverk. Det var inte bara på grund av detta som beslutet fattades: verket var gammalt, precis som i flera andra kommuner, och var i behov av omfattande renovering eller nybyggnation. Därmed inleddes den långa processen som det innebär att bygga ett nytt reningsverk med länsstyrelsebeslut och överklagandemöjligheter.

Fem år senare kom EU-direktiv om ökad reningsgrad som det gamla verket inte klarade. Och då kom också ett vitesföreläggande till ett flertal kommuner, bland annat Värnamo, som var kopplat till just kvävereningen.

En tidsbegränsad anordning/system för kväverening gjordes på det gamla reningsverket, kostnad cirka 5 miljoner kronor. Detta var i drift i cirka två år och kraven klarades, därmed inget vite.

Nytt modernt reningsverk på plats 2015.

Räknar man rent ekonomiskt på bara amorteringen av de 300 miljoner som vårt nya reningsverk kostar delat på 80 år som kan anses rimliga avskrivningstid för en sådan investering, skulle det innebära att reningsverket nu kostar knappa 4 miljoner per år, vilket är mer än den tillfälliga åtgärden på det gamla reningsverket som kostade cirka 2,5 miljoner kronor per år. Men jag vill bara tillägga att de miljökonsekvenser och tillkommande förstärkningar som hade behövts göras, innebär att detta bara var en tillfällig försvarbar kostnad.

 

Interpellation text nr 4: ”Kan det vara att vår simhall är uttjänt och vi står utan simhall i kommun eller något annat som ändra våra medborgares vardag över en natt?”

Svar: Gällande simhallen så är den för cirka ett år sedan utredd och bedöms kunna vara i funktion cirka 15–25 år till, förmodligen med vissa större underhållsinsatser under tiden. Alternativa placeringar av simhallen utreds redan. Frågan om vi har några andra oförutsedda investeringar, så jobbas det ständigt med att vara förutseende och proaktiva. Som till exempel Jannelunds förskola som nu blir en nybyggnation i stället för den renovering och tillbyggnad som var planerad, då det hittades problem i den gamla byggnaden. Men att säga att det inte kan hända något oförutsett kan jag inte lova och det tror jag ingen annan heller kan.

Taggar

Dela


1 reaktion på Gottlieb svarar Jörgen om reningsverk och oförutsedda investeringar

Kommentarsfunktionen är stängd