Nyheter

Gott och blandat på julmarknad

Nyheter Från polkakarameller till ekologiska solglasögon. Det väntade besökarna under dagens UF-julmarknad.

Elise Petersson från Godisgrisen UF sålde ljuvligt goda polkakarameller.   [1/4]

Matilda Bomsjö och Elliot Fast representerar Retrofy UF, som säljer vintagekläder.  [2/4]

Hilma Björk provar ekologiska solglasögon med hjälp av Linn Johansson och Astrid Ingelsten.  [3/4]

Martina Calan, Tea Liljeqvist, Adam Rundblad och Alice Salomonsson säljer sadelskydd till cykel tillverkade i återanvändbar plast.  [4/4]

För ett par timmar förvandlades Gummifabriken till en kokande marknadsoas när 15 UF-företag tog chansen att marknadsföra och sälja sina produkter. Innanför entrédörrarna befann sig Elise Petersson från Godisgrisen UF som sålde ljuvligt goda polkakarameller.

– Ursprungstanken var att vi egentligen skulle sälja smycken, men det vi ändrade företagsidén tvärt och bestämde oss för att sälja karameller i stället. Alla tycker om godis och polkakarameller hör julen till, så det kändes som en passande idé. Jag hoppas på mycket folk, säger Elise Petersson.

Ett annat tidsenligt företag som befann sig på mässan var Retrofy UF, som specialiserar sig på försäljning av vintagekläder.

–Vi gillar mode och kom fram till att vi skulle satsa på att köpa in och sälja vintagekläder som förtjänar att bäras igen. Vi lägger mycket tid på att titta runt på second hand-butiker. Det svåraste är att hitta guldkornen, säger Elliot Fast och Matilda Bomsjö som berättar att de jobbar på att ta fram en webbshop.

Klimatfrågan genomsyrar UF-julmarknaden. Ett företag som har hittat en egen nisch är Eyewear UF som säljer ekologiska solglasögon tillverkade i vetestrå och vetehalm.

– När man tittar på solglasögonsmarknaden så är majoriteten tillverkade i plast. Problemet med plast är att det mesta hamnar i havet. När vi började tänka på vår företagsidé så kom tanken om att göra ekologiska glasögon, eftersom det är en produkt som du kan använda året runt. Vi köper in glasögonen från PS profil, samarbetar med DS Smith som gör våra presentförpackningar och har ett samarbete med Finnveden Säljkraft, säger Hilma Björk, Linn Johansson och Astrid Ingelsten.

Ett annat klimatsmart företag är Bikebuddy UF, som säljer sadelskydd till cykeln i återanvändbar plast.

– Produkten kommer i en smidig påse med dragkedja som får plats under cykelsadeln. Vi har även arbetat mycket med färger på skyddet, för att det ska vara lätt att upptäcka att det sitter ett på cykeln, säger Martina Calan, Tea Liljeqvist, Alice Salomonsson och Adam Rundblad.

Taggar

Dela


1 reaktion på Gott och blandat på julmarknad

Kommentarsfunktionen är stängd