Nyheter

”Gör som i Jönköping”

Nyheter João Figueiredo (V) debatterar nämndernas besparingskrav och upphandlingen av personlig assistans.

Det är anmärkningsvärt hur stor skillnad det är mellan de borgliga partierna mellan Värnamo och Jönköping. Häromdagen kunde vi läsa i en annan tidning om hur M och KD i Jönköping kräver mer pengar för barn och omsorg, för de tycker att det är (jag citerar) “hjärtlöst” att inte ge mer pengar till dessa två områden.
Vilken stark kontrast mot Värnamo! I Värnamo råder det ett krav på extrema besparingar för alla nämnder. Dessa besparingar tvingades igenom via kommunal budget utformat och godkänt av exakt samma partier som i Jönköping argumenterar för en generösare och rättvisare välfärd.
Det kan visserligen låta rättvist att alla nämnder ska spara pengar, exakt samma procent dessutom. Problemet är hur man sparar och hur mycket. Vi kan börja konstatera hur orättvist detta krav är när vi inser att alla nämnder har olika budgetar, vilket betyder att 2 procent blir betydligt mer pengar i en nämnd än i en annan nämnd.
Om vi i toppen av detta lägger det faktum att olika nämnder sysslar med väldigt olika saker blir dessa hårda besparingar ännu mer orättvisa! Alla måste väl vara i överens om att spara 2 procent på skolorna inte är samma sak som att spara 2 procent på samhällsbyggnad?
Orimligheten når nya nivåer när vi börjar se förslag på att lägga ner samhällsbärande tjänster som möjliggör att äldreomsorgen kan ha personal för att jobba på natten, som till exempel Nattis. Alltså, en besparing i en nämnd kommer att skapa personalbrist i en annan nämnd. Försämringen blir dubbelt så stor på grund av besparingar som i vissa nämnder är småpotatis! Ett annat bra exempel på vad dessa orimliga krav gör är förslaget som nu är på tapeten om att sälja den personliga assistansen – men vi skattebetalare ska ändå i enlighet med lagen betala för det privata företagets sjuklöner!
I besparingarnas namn monterar vi ner vårt samhälle i små bitar och säljer ut allt. Vi överger medborgarna. Frågan “vad får man för pengarna” får plötsligt en helt oväntad tvist.
Jag vädjar till Värnamos M och KD att följa Jönköpings M:s och KD:s exempel och ge just barn och äldre mer pengar. Det är omoraliskt och hjärtlöst att tvinga skolor att halvera stödpersonal som logopeder, med mera, att lägga ner verksamheter, att tvinga äldreomsorgen att lägga ner avdelningar eller att sälja kärnverksamhet!
Det är därför man gladeligen betalar skatt!
João Figueiredo / Styrelseledamot Vänsterpartiet Värnamo
Taggar

Dela


3 reaktioner på ”Gör som i Jönköping”

Bra talat! Som sagt det är ändå kommunen som får betala när de privata lekt färdigt med våra skattepengar!

Kommentarsfunktionen är stängd