Nyheter

God brukarhälsa får inte ske på medarbetarnas bekostnad

Nyheter Omsorgsnämndens ledamot João Figueiredo (V) svarar på ordförande Glenn Lund (M) och förste andre vice ordförande Katarina Landins (C) debattartikel.

Det är kul och mycket uppskattat att få svar från omsorgsnämndens ordförande och vice ordförande. Ni är inte ensamma i att vara fundersamma. Vi är många som funderar över vad som sägs och görs. 

Själv funderar jag på varför Socialdemokraternas motion (med Vänsterpartiets stöd), som hade en detaljerad plan med öronmärkta pengar för att komma till rätta med flera av problemen som vår verksamhet kämpar med först skickades till utredningslimbot där motionen satt fast i många turer och sedan avvisades bara för att nämnden då skulle på högermajoritetens initiativ försöka göra samma sak, fast sämre?

I stället för att försöka komma till rätta med de olika problemen på en gång så bestämde man sig för att starta en upphandling för att veta vilken extern konsult skulle få göra en utredning om man skulle plocka bort de delade turerna eller inte och hur man skulle göra det. Detta i sin tur ledde till att upphandlingen själv fastnade i överklaganden. Detta översätter sig i större kostnader och flera månaders förseningar i processen. Ännu i dag vet vi inte vilka slutsatser den externa konsulten kommer att komma fram till eller när. 

Allt detta för att ta itu med enbart ett problem. Under tiden blir problemen fler och större. Detta är politikernas totalhaveri – det ska sägas högerpolitikens resultat som styrt kommunen och nämnden i över 40 år. Det är människor av kött och blod som påverkas i allra högsta grad, oavsett om vi pratar om medarbetare,

 brukare, eller även oss själva som nämndpolitiker som misslyckas att göra oss till en mer attraktiv arbetsgivare.

Men någon debatt om högre löner finns inte ens. Varje gång jag tar upp detta ämne möts jag av ett berg, då den styrande Alliansen tycker att vi betalar våra undersköterskor riktigt bra. Sist vi pratade om det här frågade jag vem i sammanträdesrummet som skulle vilja leva på en undersköterskas lön. Ingen tackade ja. Om

ingen av oss vill det, varför ska våra studenter som håller på att välja utbildning vilja det? Varför ska våra undersköterskor tvingas att leva med den lönen? Några kommuner runt oss har börjat rekrytera våra medarbetare med erbjudande om högre löner och bättre villkor, men här är högre löner ett tabu.

Faktumet är att vi blir allt fler invånare, lever längre och längre, som i sin tur betyder att när vi kommer in på boenden så har vi ett allt sämre hälsotillstånd som kräver allt dyrare insatser. Med andra ord, i framtiden är vi flera som bor på äldreboenden och behöver mer omsorg, med allt färre som utbildar sig och allt fler kommuner och vårdföretag som slåss om personalen. Hur tänker vi lösa bemanningsfrågan på det här sättet? 

Jag upprepar, vilka du röstar på gör skillnad! Det är politiken som har skapat dessa problem och det är politiken som måste lösa dem. I flera mandatperioder har högermajoriteten spenderat enorma summor av våra skattepengar på externa konsultbolag som som ska experimentera med våra skattepengar och bestämma över vår organisation

 och i flera mandatperioder har samma högermajoritet misslyckats lösa några problem för personalen. Det är dags att ge vänstern en chans i höstens val!

Sist men absolut inte minst vill jag visa stor glädje för att vi är i överens om hur duktiga våra medarbetare är. De sliter verkligen och ger allt de har, och av allt vi kan bedöma så mår våra brukare bra av våra superkompetenta, kunniga och engagerade medarbetare. Men det får inte ske på personalens bekostnad. Exakt därför förtjänar de en politikerklass som vill lösa deras usla arbetsscheman som orsakar allvarliga och långvariga sjukskrivningar, låga löner som leder till låga pensioner med mera. Jag blir dock konfunderad och fundersam över att vissa personer försöker styra om debatten så att det ser ut som att jag vill baktala våra medarbetare, vilket jag aldrig någonsin har gjort. Jag hoppas nu att vi kan fokusera debatten i att hitta lösningar för de problemen som finns. 

João Figueiredo
Omsorgsnämnden ledamot
Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


3 reaktioner på God brukarhälsa får inte ske på medarbetarnas bekostnad

Viktigt att komma ihåg också är att personal med journätter jobbar halva natten gratis. Det gör inte till exempel räddningstjänsten. Alltså har man en journatt så får man inte lön för 4.5 timmar som man är på arbetet.

Ja vad läggs alla pengarna på som skjuts till i äldreomsorgen? Är det på alla konsulter, rådgivare och chefer, installationer av nya larmsystem på dörrar, medicinskåp och så vidare. Stora bildskärmar överallt som de gamla inte ens tittar på. Mat som är åksjuk innan den når fram till avdelningarna…
Konstigt att inte pengarna ”öronmärks” till vad de ska gå till: i första hand bättre arbetstider och mer personal där det behövs. Ska vi få nyrekrytera personal så är det där som insatserna behövs.

På en del ställen är det ganska fattigt i kylskåpen. Vi behöver bland annat grädde och smör att blanda i mat till de som behöver extra kaloriintag: nej det får vi inte beställa, ej heller en blomma på bordet till helg.
För övrigt börjar mycket förfalla på avdelningarna till exempel lampor som inte fungerar, micron som är trasig . . ja listan kunde göras lång.

En som nu är jobbonär

Hellre fler humana scheman (alltså inte varannan helg) än högre lön!!
Undersköterska i äldreomsorg

Kommentarsfunktionen är stängd