Nyheter

Gissebilden på 50-årigt konstverk

Nyheter Vi visste inte hur väl vi valde den senaste Gissebilden som hade ett exakt 50-årigt motiv.

Så ser en del av konstverket ut.

Bilden vi visade var en del av ”Marknadsgycklare”, som staden köpte in för exakt 50 år sedan, när den var hälften så gammal som nu.
Gycklare förknippas då och då med att finnas på marknader och det är ju passande för just den här platsen, som förr var marknadsplatsen numer 1 i Värnamo.
Platsen för det stora konstverket – som kan ses i sin helhet nedan – är Kyrkorget med Stadshuset som närmaste granne. Man kan undra om det finns gycklare även där….
Men nu ska vi vara snälla för annars får vi väl besöka den andra grannen, gamla Tingshuset. För att inte tala om rakt över gatan, kyrkan.

Vi har nog inte någon gång tidigare fått så få svar på vår gissebild som denna gången. Endast två av fem hade rätt svar och de får dela på lite vykort som vi skickar inom kort; Anders Lindström och Rolf Lund.
Två svarade statyn i korsningen Ringvägen – Expovägen och en vid Räddningsstationen.

Gissebilden som bara två kunde svaret på.

Fotnot med information från kommunens hemsida.
Marknadsgycklare
Kyrktorget
Bror Marklund
Född 1907 i Husum, Ångermanland Död 1977
De färgglada marknadsgycklarna i plåt lyser upp Kyrktorget. De köptes in samtidigt som ”Marknadsbilder”. Bror Marklund blev på 20-talet ornamentbildhuggare i Stockholm och sedan elev till Carl Milles och Nils Sjögren. Han utbildade sig vid Konsthögskolan, dit han sökte med några arbeten i trä och blev antagen 1928.

Under 30-talet reste han som stipendiat till Italien och Frankrike och tecknade. Där hade Modernis- men kommit avsevärt längre än i Sverige och han tog intryck av bland andra Henri Laurens, Pablo Picasso och Henry Moore. Hans konst har beskrivits som eroticistisk primitivism. Själv sade han: ”Att göra en vacker grunka, det blev aldrig av”.

Under sin yrkesverksamma tid fick han otaliga utmärkelser och stipendier. Han var skulptören som helst modellerade figurer i rörelse och vila och hans tre huvudmotiv var ”gycklare”, ”Mor och barn” samt ”gestalt i storm”.
Inköpt av Värnamo kommun 1970

Bror Marklunds skapelse

Taggar

Dela