Nyheter

Gatuchefen om vägarbetena: ”Nödvändiga åtgärder”

Nyheter Tom Bark på Värnamo kommun kommenterar de omfattande vägarbetena i Värnamo stad.

Tom Bark på Värnamo kommun kommenterar de omfattande vägarbetena i Värnamo stad. Arkivbild

I förra veckan berättade vi om att flera stora vägar i Värnamo kommer att vara avstängda de kommande veckorna på grund av omfattande vägarbeten. 

I en artikel berättar Tom Bark, gatuchef på Värnamo kommun, om trafikplaneringen i samband med åtgärderna. 

– Våran planering utgår från arbetsmiljön för personalen och ekonomi. Detta presenteras för de verksamheter som berörs direkt till exempel bussbolag, räddningstjänsten med mera. Deras synpunkter och våran planering synkas sedan ihop och blir den planering som gäller. Åtgärderna för beläggning är nödvändiga om gatorna ska fungera över tid. De två veckor som kan vara lite besvärliga nu ger en beläggning för 10-15 år framåt.

Vad har ni fått för synpunkter på arbetet? 

– De synpunkter jag har fått in är att det kan vara svårt att hitta alternativa vägar och att ”pilningen” kan vara svår att följa då omledningarna är långa.

Hur ser ni på att busstrafiken omdirigeras via centrum? Jag var själv passagerare på en av 500-bussarna i går och vissa grenar slog i glaset på det övre våningsplanet. Hur går tankarna kring att kupera till träden för att undvika skador?

– Vad gäller trädbeskärning på Storgatan så kan vi naturligtvis inte göra den nu. Detta skulle ha meddelats oss tidigare av bussbolagen. Då hade vi kunnat ta ställning till detta.

Har kommunen planer för fler vägarbeten de kommande månaderna?

– Det kommer fler vägarbeten, bland annat en rondell på Götavägen som ska ansluta det nya Mossleområdet.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Gatuchefen om vägarbetena: ”Nödvändiga åtgärder”

Klart att vägarna måste underhållas men ett visst mått av planering från kommunens håll hade varit önskvärt. Planeringen av trafik och underhåll verkar göras utan något slags konsekvenstänk. Inte nog med att avstängningen av viadukten saboterar trafiksituationen så väljer man i tillägg att börja gräva på fler platser samtidigt.
Allvarligt talat, det är dags att ersätta den ansvarige för detta med någon annan som klarar av jobbet på ett mer nyktert sätt. Såhär kan vi inte ha det i stan.

Synpunkter från räddningstjänsten? De jobbar dygnet runt och har en grundbemanning. Får de färre larm om bränder och olyckor vecka 32-33? Blir deras framkörningstider bättre dessa veckor när skolor öppnar och folk börjar jobba?
Ordet kaos vill jag inte använda i dessa tider, men är det verkligen nödvändigt att gräva upp och stänga av hela stan samtidigt? Efter att viadukten stängdes, utan plan B, så skyltades hela centrum om. Då trodde man att kommunen började tänka lite, men det kanske de har gjort förresten.

Klart att dessa jobb är viktiga och behöver göras, vad man förundras över är den totala bristen på planering.
* I god tid till allmänheten
* Bättre skyltar till alternativa vägar, saknas helt nu.
* Mer exakta tid och datum för respektive arbetsområde.
* Ta gata för gata så att det finns alternativa vägval.
Lite exempel på vad som kunde ha gjort för att få mer förståelse till allmänheten.

Angående att grenar slog mot bussens ruta så står det att läsa via kommunens hemsida.

Värt är att notera att ”Dubbeldäcksbussarna” Har en höjd på fyra meter

Tomt som gränsar mot gata
Häck och buskar ska växa inom den egna tomten för att inte stjäla utrymme från trafikanterna utanför.
Har du buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana ska du se till att det finns fri höjd och fritt utrymme för
trafikanterna.
Fri höjd ska vara minst 2,5 meter över gångbana, minst 3,2 meter över cykelbana och minst 4,6 meter över körbana.

Källa: https://kommun.varnamo.se/download/18.1b74538b167cb53cf249fe4/1551104969560/almanacka19gator.pdf

Men detta verkar ju endast gälla privatpersoner och inte de träd kommunen ansvarar för

Kommer att bli fina gator sedan! Inte så mycket att böla över några dagars arbete och trafikomledning! Många gnällspikar som vanligt!

Gärna info till allmänheten i god tid och några gånger fram till arbeten utförs, blir enklare för alla att kunna planera sina resor bättre då.

Som nu 4-5 dagar innan, det är på tok för kort tid.

Jo, tydligare skyltar vore bra, såg flera som ficka vända, köra längre etc. för att man missat småskyltarna som meddelar om vägarbetet. Allt från personbilar till långtradare med släp som missade infon.

Kommentarsfunktionen är stängd