Nyheter

Gårdsrundan – nära till bra mat

Nyheter I morgon och söndag, mitt i skördetid, arrangeras Gårdsrundan i länet som ska lyfta gårdsbutikerna och den lokalt producerade mat

Gårdsrundan arrangeras inom ramen för arbetet med den regionala  livsmedelsstrategin och som ett samarbete mellan regionenen, Länsstyrelsen, Jönköping kommun, LRF, Hushållningssällskapet och Vetlanda kommun. Ambitionen är att Gårdsrundan ska bli ett återkommande event. Vi åkte ut till Linneryds Södergård och träffade Daniel Gustavsson. 

– Det är första gången det arrangeras och det är som en konstrunda fast med mat istället, berättar Daniel Gustavsson som har förberett gårdsbutiken inför helgens runda. 

– Kommer det barnfamiljer anpassar jag aktiviteterna. Det kanske är någon som vill provsitta traktorn eller klappa en kalv. Gårdsbutiken är fylld, Thomas Sjöberg kommer hit med grillvagnen och vi erbjuder lunch. Michelle Allansson finns här också och prata om sin honung som också går att köpa i min butik. Sen finns här godsaker från Byarums skafferi och våra hönor levererar goda ägg. I frysen finns en del viltkött också, just nu rådjur, framöver kan det bli älg också, säger Daniel Gustavsson. 

Daniels gårdsbutik är öppen varje dag och har självbetjäning. 

– Det fungerar fint. Kundkretsen är ärlig och jag tror att man kan tycka det är skönt att få vara ensam i butiken, berättar Daniel Gustavsson.

LRF kommungrupps ordförande Roger Andersson från Södra Torarp flikar in; 

– Det är LRF regionalt som dragit igång det här då vi vill lyfta våra gårdsbutiker på landsbygden. I den här tappningen är det premiärrunda som genomförs på lördag och söndag. Blir utfallet bra kan det bli fler gånger. Vårt motto är hållbarhet och detta är ett steg i det här, man ska inte ha långa transporter och man ska veta vart maten kommer ifrån, hälsar Roger Andersson. 

Thomas Sjöberg, Mölnarp, kommer att vara plats i Linneryd under helgen. 

– Jag kommer att röka lax och grilla Daniels hamburgare. Butiken är öppen och man har möjlighet att köpa kött, honung, ägg och lax med mera. Till helgen visas de driftiga personerna på landsbygden upp sig, kommenterar Thomas Sjöberg. 

Daniel Gustavsson är en av gårdsbutikerna som ingår i helgens gårdsrunda

I närområdet finns under lördag och söndag möjligheten att besöka; Häradsköps Gård (KRAV-certifierad gård som producerar mjölk och kött, försäljning i gårdsbutik), Jussö Ekogård (KRAV-godkänd äggproduktion och växtodling, gårdsbutik, café, loppis, tipsrunda), Kopensionatet Hagshultskossorna (landets första och enda kopensionat, försäljning av kött från egna kor, krögartalg med mera), Linneryds Södergård (Naturbeteskött, udda detaljer, ägg, honung, se djuren i ladugården), Stråkeved (nötkött och honung), Ängsbacken björksoda (förädling av björksav till björksoda), Pelles i Sunnaryd (gårdsbutik och garnmakeri, skinn, kött och garn från alpacka samt hantverk), Enets Marmelad och cafe (egenproducerad glass, kroppkakor, marmelader), Vadet gård (lammkött, lammskinn, ägg), Väderås Eko lamm (titta till fåren, lammkött, skinn), Grantorpets grönsaker (småskalig grönsaksodling utan gifter och konstgödning), Hammargårdens bigårdar Hagshult (honung).

Taggar

Dela