Nyheter

Fullmäktige diskuterar (S) motion

Fullmäktige diskuterar (S) motion

Nyheter På kommunfullmäktige diskuteras Socialdemokraternas motion om minskat utanförskap för ungdomar på landsbygden.

I motionen föreslår Socialdemokraterna att Värnamo kommun driver att Region Jönköpings län utreder vilken möjlighet det finns att göra en satsning på utökandet av busslinjer på landsbygden. De föreslår också att tester utförs i minst en kommun för att se om det minskar utanförskapet bland ungdomarna i stad och på landsbygd.

Region Jönköpings län ansvarar genom Jönköpings länstrafik (JLT) för uppdraget att serva medborgarna med kollektivtrafik. Besluten rörande denna verksamhet fattas av regionfullmäktige, eller av regionens nämnd för trafik, infrastruktur och miljö, kallad TIM.

Värnamo kommun menar att deras tjänstemän driver kontinuerligt en linje som syftar till att i så stor utsträckning som möjligt ha så hög trafikering som möjligt på landsbygden. Olika studier har genomförts och enkäter har skickats för att få fakta om resvanor och behov, vilka JLT har tagit del av. I kommunens kommentarer till samrådshandlingen för ny Trafikförsörjningsplan tas också dessa frågor upp.

På kommunstyrelsens senaste sammanträde diskuterades motionen. Såvitt Värnamo kommun känner till, finns det inte med några specifika direktiv i JLT:s uppdrag att utforma trafiken så som Socialdemokraterna föreslår. Kommunen menar att partiet sannolikt har en större chans att påverka ett beslut genom att driva frågan hos Region Jönköpings län, vilket är kommunledningsförvaltningens förslag.

Kommunstyrelsen yrkade på avslag på motionen och på kvällens fullmäktige avgörs frågan.

Läs mer om motionen här.

Taggar

Dela


1 reaktion på Fullmäktige diskuterar (S) motion

Hög trafikering på landsbygden, skitsnack på högsta nivå. På östra sidan om Värnamo finns verkligen ingen busstrafik och tala om jämfört med västra sidan med linje 201 och 202.
Vi som bor på den östra sidan är hänvisade till så gott som all skolskjutskopplad busstrafik. På helgerna finns inte en enda buss utan bara hänvisning till de få tåg som går lördag-söndag.
Det skulle gå alldeles utmärkt att förlänga 201 och 202 så de fortsatte till Bor och Rydaholm. Kan man köra snabbuss på samma avgångar som tågen mellan Värnamo och Jönköping så går detta att lösa också. Men som tidigare så är Jönköpings Länstrafik inte ett dugg intresserad av vad resenärerna tycker.

Kommentarsfunktionen är stängd