Nyheter

Från Vaggeryd till Afrika

Från Vaggeryd till Afrika

Nyheter Tisdag kväll besökte Torbjörn Eriksson från Värnamo och Diane Manu från Hok Vaggeryd för att berätta om sina respektive erfarenheter. Det var kristdemokraterna i Vaggeryds kommun som anordnade en öppen föreläsning.

Torbjörn Eriksson berättar om läkarbanken och arbetet i Afrika  [1/3]

Intresserade åhörare i Fenix aula  [2/3]

Vid fikat kunde man passa på att prata med föreläsarna  [3/3]

30 personer samlades på Fenix i Vaggeryd för att lyssna på dessa intressanta berättelser om Torbjörns läkarararbete och Dianes arbete mot aids i Afrika.
Torbjörn – som är uppvuxen i Skillingaryd – arbetar till vardags som läkare på kirurgiavdelningen på Värnamo sjukhus. Det är nu drygt ett och ett halvt år sedan han besökte Afrika där han till skillnad mot i Sverige arbetade med breda arbetsuppgifter.
– Är det något jag brinner för så är det hälsa och sjukvård i Afrika, berättar Torbjörn.

Den resurssnåla miljön och de fattiga patienterna präglar arbetet. Majoriteten av de vuxna patienterna där Torbjörn har arbetat lider av följdsjukdomar till aids så som tuberkulos, inflammationer och cancer.
– Trots att det finns många effektiva mediciner mot sjukdomar har många inte möjlighet att utnyttja detta av olika anledningar. De måste resa till sjukhuset men detta kan vara dyrt. Att bo i anslutning till sjukhusen sätter också stopp.

Torbjörn berättar att ett av de stora problemen i sjukvården är att befolkningen söker vård alldeles för sent. Ofta behövs ingen röntgen eller provtagningar utan kan se på patienterna vad som är fel.
– Man lär sig att lita på sig själv, berättar han. Man undersöker patienten med händer och ögon. I den fattiga miljön är det många patienter inte går att hjälpa men ofta klara man att lindra besvären även om man inte kan bota sjukdomen.
Det kom en rad frågor från åhörarna och detta följdes av fika och samtal åhörare och föreläsare emellan.

Taggar

Dela