Nyheter

Från dröm till verklighet – uppföljning till Lappland

Nyheter En färd till Lappland ska ge pengar till unga entreprenörer i  Etiopien. Projektet av ett antal från Värnamo med omnejd har fått en flygande start: 10 000 kronor redan innan man påbörjat resan.

Anders Ahlenius inför årets insamling för Etiopien  [1/8]

Anders Ahlenius i Värnamo 2019  [2/8]

Anders, Marcus och Anne på plats i Etiopien 2019  [3/8]

Undervisning  [4/8]

Kursdeltagare  [5/8]

Alla glada  [6/8]

Tuffa vägar  [7/8]

Etiopiska barn  [8/8]

Vi berättade förra året om Anders Ahlenius och hans kamraters ”tripp” Värnamo till Stockholm för att få igång en verksamhet för ungdomar i Etiopien. Nu satsar han vidare med en resa från Stockholm till Lappland. Med från förra året är även Marcus Johansson från Åminne. Nya medlemmar är Jonathan Egerbo, Växjö – tidigare Värnamo samt David Oxenlöv och Thomas Hansson från Hillerstorp.

– Förra året siktade vi på 50 000 kronor och fick in 55 000. I år är målet 75 000 så att ungdomarna kan bygga sin plastindustri. Redan innan vi började så kom det under måndagen in 10 000 kronor på vårt konto från en som vill vara anonym. En fantastisk start, säger Anders som sedan förra året lämnat Värnamo.
Numera bor familjen Ahlenius i Stockholm.

– Jag hoppas att många vill följa oss på bloggen och i sociala medier och om du tycker detta verkar vara ett bra initiativ så var gärna med och stötta vårt arbete ekonomiskt. Du kan swisha en gåva till 1236760052 och märka insättningen FLOW eller sätta in en gåva på plusgiro 870034-6 och märka insättningen FLOW.

Adressen till flow är http://andersahlenius.se/flow

Nedan följer en av våra artiklar från förra året och vi kommer inom kort med rapport från resan till Lappland

I somras sprang, cyklade och paddlade Anders Ahlenius och Marcus Johansson från Värnamo ända till Stockholm och insamlingen de gjorde har nu resulterat i en resa till Etiopien.

Det var ingen nöjesresa utlandet handlade om utbildning för 20 unga etiopier under en vecka. Det var de två tillsammans med Anne Wolf från Stockholm – uppvuxen i Skillingarydsbygden – som besökte det afrikanska landet.

Utbildningen som heter Flow Academy innehåller föredrag och arbetsmöten om ledarskap, att starta företag, att ha både ett lokalt och globalt perspektiv samt en genomgång av FN;s globala 2030-mål. Vid det här tillfället handlade flera arbetsmöten dessutom om att starta små industrier där man arbetar med återvunnen plast.

• Pastor i Värnamo
Anders Ahlenius har i 20 år varit pastor i Pingstkyrkan i Värnamo och där i Arken är Marcus Johansson verksam som scoutledare. Båda har stor erfarenhet av utbildning, det sysslar Anders numera för övrigt i sitt eget företag.

Anders kände också Anne Wolf som bor i Stockholm och som också sysslar med utbildning – har över 30 års erfarenhet i denna sektor. Hon blev också intresserad att ta en vecka utan lön i Etiopien först göra en insats för andra. De är nu hemma och ser fram emot att kunna fortsätta coacha ungdomar både i Etiopien och här hemma.

– Det vi samlade in under sommaren använde vi för dagarna i Etiopien och vi kommer den 23 november att ha en välgörenhetsgala i Värnamo för att kunna fortsätta projektet där nere, berättar Anders.

• 20 deltagare
Projektet genomfördes i sydvästra delen av Etiopien och tio killar och tio tjejer i åldern 17–20 år fick delta. Ungdomarna är uppväxta som seminomader i sydvästra Etiopien och Sydsudan och när industrisamhället mer och mer tar över jordbrukssamhället blir de en utsatt grupp med risk för stort utanförskap och minskade chanser till försörjning.

Målet nu är bland annat att få ungdomarna att studera mera och i några fall att hjälpa dem igång med till exempel en plastindustri där man genomför insamling av plast med ett pantsystem.

På sikt är målet att göra någon liknande utbildning i Stockholms förorter. Det första som nu görs blir att utvärdera och följa upp veckan i Etiopien och sedan ta nästa steg.

Det behövs entusiaster för att jobba med ungdomarna och Anders Ahlenius är en av dem som gärna tar en paus för det vardagliga jobbet för att göra en insats.

Mer om besöket i Etiopien med resebrev finns här (länk)

Läs mer om projektet här (länk)

Tidigare artiklar

Samlar in pengar till ungdomar i Etiopien (länk)

Bildspel och tv: I munkarnas spår – men även med kanot )länk)

Taggar

Dela


2 reaktioner på Från dröm till verklighet – uppföljning till Lappland

Hej Mats, Vi skall röra oss i Abiskofjällen med start och mål i Abisko. Topparna Keron, Tjåmuhase, Pallentjåkka, Nissunchurro , Tjunatjåkka, Låktatjåkka m.fl.

Kommentarsfunktionen är stängd