Nyheter

Frågor och facit till Högskoleprovet

Frågor och facit till Högskoleprovet

Nyheter Klockan 16.

20 i dag avslutades höstens högskoleprov som genomfördes på 120 provorter. Den 23 november kommer UHR, Universitets- och högskolerådet , att redovisa resultaten samt hur många av de 70 534 anmälda som gjorde provet. Uppskattningsvis handlar det om 63 000 – bortfallet brukar vara 10 procent.

– Inför dagens högskoleprov har UHR fått signaler om planer på organiserat fusk vid Lunds och Stockholms universitet, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet. UHR ser allvarligt på detta och har tillsammans med berörda provanordnare diskuterat åtgärder för att hantera problemet. Enda tillåtna hjälpmedel är blyertspenna, radergummi, linjal och markeringspenna – mobiltelefoner ska vara avstängda under provet. Samtliga provsvar kommer att granskas av experter vid Umeå universitet och vid misstanke om fusk kan UHR låta bli att rätta berörda prov. Skulle det även finnas misstanke om brott så kommer UHR att göra polisanmälan.

Enligt statistik från Universitets- och högskolerådet är över 80 procent av de anmälda 24 år eller yngre, det vill säga födda 1991 eller senare. Födda 1997 är den enskilt största årgången med 15 890 anmälda. Den yngste i år var född 2002 – den äldste 1933.

Den äldre gruppen (25 år och uppåt) har ökat med två procent i jämförelse med hösten 2014, från 13 798 till 14 069 anmälningar. Antalet anmälda gymnasieelever (16-18 år) ökar med 335 personer eller knappt 2 procent, från 20 616 hösten 2014 till årets notering på 20 ?? 951 (här ingår 156 med provort utomlands). En möjlig förklaring till ökningen kan vara att gymnasieelever känner sig osäkra på hur deras betyg kommer att stå sig i konkurrensen när de söker till högskolan. Ett resultat från högskoleprovet kan öka chanserna att bli antagen när de senare ska söka högskoleutbildningar.

Högskoleprovet arrangerades av 21 universitet och högskolor. Enbart Stockholms universitet hade engagerat uppemot 1 000 medarbetare för att klara de praktiska arrangemangen under lördagen.

De som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antagningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar alltså chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat, kan högskoleprovet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten.

Provfrågorna och facit finns på http://studera.nu/hogskoleprov/efter-provet/facit-provfragor/

Resultaten kommer att publiceras den 23 november.

Dela