Nyheter

Frågar samarbetskommuner om samfinansiering av tjänst

Nyheter Ljungby kommun frågar övriga kommuner inom föreningen Smålands sjörike om det finns ett intresse för att samfinansiera en tjänst kopplat till det gemensamma intresset avseende Bolmens vatten som råvatten för producering av dricksvatten.

Bolmen. Foto: Wikimedia Commons

Uppdraget skall innefatta utredning av nuvarande kostnader samt kommunernas ansvar gällande Bolmens avrinningsområde och riksintresset för Bolmen som ytvattentäkt. Även begränsningar och kostnader för framtida krav som ställs på kommunerna i avrinningsområdet, för att bibehålla vattentäktens värde och miljömässiga mål och hållbarhet över tid. Utredningen skall även beakta eventuellt utökat uttag från Bolmen (inom ramen för tidigare vattendom) samt om framtida klimatförändringar kan påverka krav på kommunerna, samt vilket ansvar och vilka kostnader eller intäkter som i så fall föreligger på kommunerna runt Bolmen. 

Vatten är världens viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel. Det är en av framtidens viktigaste hållbarhetsutmaningar och det är en naturresurs som inte bara kan förbrukas utan något vi gemensamt måste förvalta. För att skapa så bra dricksvatten som möjligt behöver råvattnet ha så goda förutsättningar som möjligt och naturliga vattenmiljöer skall därför skyddas. För att skydda sjöar, vattendrag och grundvatten som råvattnet tas från för att producera dricksvatten behövs planering, uppströmsarbete och ofta beslutas mark- och vattenområdet däromkring som vattenskyddsområden. Dessa krav kan se olika ut, men exempelvis kan det innebära reningsåtgärder för verksamhetsutövare eller förändring av verksamheter i tillrinningsområdet för att skydda råvattnet i vattentäkten. Kommunerna behöver också arbeta långsiktigt för att skydda dricksvattentillgången även vid framtida klimatförändringar”, skriver Ljungby kommun i sin förfrågan till Värnamo kommun.

Sydvatten har tagit vatten från Bolmen sedan 1987. Genom Bolmentunneln leds vattnet till Ringsjöverket där det renas för att senare distribueras till Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Svalöv, och delar av Malmö och Staffanstorp. Sydvatten har tidigare fått sin vattenanläggning utpekat som riksintresse och vattenskyddsföreskrifter för Bolmen finns. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Frågar samarbetskommuner om samfinansiering av tjänst

Hoppas att nu kommunerna kan samarbeta om detta och ta ut en avgift av Sydvatten på typ 10 öre per kubikmeter råvatten som tas ur sjön. Det kommer att finansiera detta projekt.
Och att inte det blir massa avgifter för dem som bor runt sjön.

Kommentarsfunktionen är stängd