Nyheter

Förutsättningar för kräftfisket varierar

Nyheter Det stundar kräfttider men resultaten kan överraska

Arkivbild

Förr om åren fanns det en fast tid för start av kräftfisket en bit in i augusti, en tidpunkt som fastställdes av erfarenhet att då var kräftorna tillräckligt stora och skalet var ömsat. Sedan flera år finns ingen fastställd tidpunkt utan det är kunskap och förnuft som styr när man fiskar kräftor och det baseras på väderförutsättningar som talar om hur beståndet mår.

I år kan många kräftfiskare bli besvikna på utebliven fångst. De senaste åren har vattennivåerna sjunkit markant på många håll vilket innebär att kräftornas livsutrymmen försvinner när bäckar och små vattendrag torkat ut och vattenståndet i mindre sjöar minskat som innebär blottlagd strandremsa.

– Kräftorna behöver fast botten med möjlighet att gömma sig, säger Måns Lindell som är sötvattenexpert på Länsstyrelsen och fortsätter med att tala om att det blir uppenbara problem om den första vattentäckta bottenremsan är dyig och utan sten att krypa bakom. Då försvinner kräftorna.

Som det är nu finns det problem för kräftorna att leva i mindre sjöar och vattendrag när vattenståndet kan vara upp till två meter lägre än normalt. Är sjöarna dessutom övergödda blir syrehalten ett problem, utan syre inga kräftor. I de större sjöarna som till exempel Vättern är förutsättningarna i år väldigt gynnsamma.

Det avgörande för kräftorna är inte beroende av hur kall och lång vintern har varit.

– Det som avgör är dels föregående sommars tillgång och om vi har haft en varm och lång höst, säger Måns Lindell. Under en varm höst växer kräftorna till sig och kan ömsa skal ytterligare en gång i september/oktober, vilket leder till en gynnsam tillväxt till fromma för kommande års kräftfiske. Det kan innebära en fjärde årskull, normalt räknar man kräftans tillväxt till 30 mm första året, 65-70 mm andra året och 100 mm det tredje året då de också är fångstbara. Men gynnsamma förhållanden kan alltså innebära ytterligare fångstbara kräftor.

Som det ser ut nu torde det vara mycket goda förutsättningar för kräftfiske i Vättern och yrkesfiskarna ser säkert fram emot årets säsong med tillförsikt. Problemen är för att de som alltid har fiskat i bäcken eller den lilla sjön i närheten av huset eller sommarstugan. När släkt och vänner träffas för att traditionellt lägga ut burar är risken stor att de förblir lika tomma när de dras upp som när de lades i.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *