Nyheter

Fortsatt tillväxt hos Bufab

Nyheter Bufab Group i Värnamo har i dag presenterat sin delårsrapport för första halvåret 2017. Man noterar fortsatt tillväxt trots kalendereffekter, men svagare marginaler.  

Andra kvartalet:
Nettoomsättningen ökade med 8 procent till 823 (762) miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 3 procent
Orderingången ökade med 13 procent och var högre än nettoomsättningen
Rörelseresultatet minskade till 77 (82) miljoner kronor och rörelsemarginalen till 9,4 procent (10,8)
Resultatet per aktie uppgick till 1,41 (1,55) kronor
Thunderbolts Group Limited förvärvades

Första halvåret:
Nettoomsättningen ökade med 11 procent till 1 638 (1 480) miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 6 procent
Orderingången var något högre än nettoomsättningen
Rörelseresultatet ökade till 167 (153) miljoner kronor och rörelsemarginalen uppgick till 10,2 procent (10,3)
Resultatet per aktie ökade till 3,05 (2,84) kronor

Jörgen Rosengren, vd för Bufab

Företagets vd kommenterar:

Under andra kvartalet 2017 ökade nettoomsättningen med åtta procent, varav tre var organisk tillväxt. Den organiska tillväxten var alltså lägre än under det första kvartalet, vilket helt berodde på kalendereffekter. Vi såg dock fortsatt god underliggande efterfrågan och högre marknadsandel.

I segment International ökade vi vår marknadsandel på flertalet marknader, vilket är fortsättningen på en god utveckling under många kvartal. Tillväxten var god i Storbritannien och i kontinentala Europa, men svagare i Norge, Finland och Asien. Segmentets bruttomarginal var svagare än föregående år.

Även i Sverige fortsatte vi att öka vår marknadsandel. Tyvärr såg vi under kvartalet en försämring av bruttomarginalen jämfört med föregående år och med det första kvartalet. Försämringen berodde på stigande inköpspriser under de senaste kvartalen, vilka i sin tur drevs av ökade priser på råmaterial som nu har fått genomslag i vår resultaträkning. Vi såg under senare delen av kvartalet dock tecken på att trenden mot högre inköpspriser har mattats av. Vi arbetar också vidare med att genomföra prishöjningar mot kund, men dessa har hittills inte varit tillräckliga för att kompensera kostnadsökningarna.

De förvärv vi har gjort under de senaste åren fortsätter att utvecklas väl. Vi genomförde under kvartalet förvärvet av bolaget Thunderbolts som kompletterar vår övriga verksamhet i Storbritannien. Arbetet med att hitta fler lämpliga förvärvskandidater fortsätter.

På grund utav förvärvskostnader och tack vare en utveckling över förväntat i förvärvade bolag har kvartalets resultatet belastats med 3 miljoner kronor.

Sammantaget påverkades resultatet för det andra kvartalet som förväntat av kalendereffekter och råmaterialpriser. Ser man på första halvåret som helhet ökade omsättningen med 11 procent och rörelsevinsten med åtta procent. Men vi såg också i kvartalet en försvagning av bruttomarginalen, främst drivet av stigande inköpspriser. Att kompensera för dessa är vår viktigaste utmaning på kort sikt. Vi kommer samtidigt fortsätta arbeta med att öka vår marknadsandel och på att söka fler värdeskapande förvärv. Den ovanligt starka orderingången i kvartalet ger stöd för att vi liksom tidigare är optimistiska inför 2017 som helhet.

Jörgen Rosengren
VD och koncernchef

Taggar

Dela