Nyheter

Fortfarande otjänligt vatten

Nyheter I fyra sjöar har höga halter av bakterier uppmätts i Värnamo kommun.

Badförbud i Prostsjön.

Det gäller Annebergssjön i Bredaryd, Eskiltorpasjön i Bredaryd, Näsudden östra sidan vid Hindsen och Prostsjön i Värnamo som fortfarande har höga nivåer av intestinala enterokocker, en bakterie som kan orsaka kräkningar och diarré. Kommunen avråder därför från bad i sjöarna och hänvisar till någon av de andra 20 sjöarna i kommunen.

Vattnet vid Näsuddens västra sida av Hindsen bedöms som tjänligt med anmärkning, vilket innebär att det finns bakterier men halten bakterier bedöms inte innebära en hälsorisk.

Dessutom finns fortsatta misstankar om algblomning vid badplatsen vid Osudden och kommunen manar till uppmärksamhet vid bad där.

– Vi har ingen bra förklaring på varför bakterierna finns i sjöarna, berättar Johan Arvidsson, fritidschef i Värnamo kommun. Det är samma personer som tar proverna varje vecka och de vet via tydliga instruktioner hur de ska tas och så vidare. Därför tror vi inte på att det är något systematiskt fel, för då skulle alla våra prover vara avvikande. Eskiltorpasjön och Annebergssjön hänger ihop vattenledsmässigt vilket gör att man kan spekulera i att det kanske finns ett problem i Eskiltorpasjön, som sedan följer med ner till Annebergssjön.

Kommunen ska nu fördjupa analyserna med hjälp av miljöinspektörerna för att förhoppningsvis kunna utröna om bakterierna kan härledas till fåglar, kreatur eller människor. Oavsett anledningen kan problemen bli svåra att åtgärda menar Johan.

– Tyvärr är det ganska svårt att åtgärda i ett kort perspektiv även om man kommer på vad det beror på. I ett längre perspektiv kan svar dock underlätta inför nästa år.

Nya prover tas på tisdag och resultaten av dem kommer i slutet på nästa vecka. 

– Jag hoppas precis som alla andra att de värdena ska vara bättre så att vi kan få någon eller några helger där man kan bada, dock finns det många andra ställen att bada vid; till exempel solgården i Bor eller Näsbyholm.

Taggar

Dela